Skip to main content

Οι πρώτες 10 ημέρες

First 10 Days

Σαν νέα μαμά έχετε διαβάσει, έχετε παρακολουθήσει και έχετε «ξεσκονίσει» το διαδίκτυο για να μάθετε τα πάντα. Όταν όμως γεννηθεί το μωρό σας, πιθανότατα θα χρειαστείτε ένα καλό «σκονάκι» για να τα θυμάστε όλα. Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε μια καλή αρχή, δημιουργήσαμε αυτόν τον γρήγορο οδηγό που περιλαμβάνει τα πιο βασικά θέματα σχετικά με το μωρό σας.

Πώς να κρατήσετε το νεογέννητό σας

Το νεογέννητο μωρό σας μπορεί να σας φαίνεται εύθραυστο και ευαίσθητο, αλλά μην φοβάστε να το αγγίξετε, να το πιάσετε ή να το κρατήσετε!

Στην πραγματικότητα, οι μελέτες υποστηρίζουν ότι τα μωρά που περνούν στην αγκαλιά των γονιών τους πάνω από 2 ώρες την ημέρα, αναπτύσσονται καλύτερα και κλαίνε λιγότερο.

Επειδή οι μύες στον αυχένα του νεογέννητου δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα, θα πρέπει να υποστηρίζετε το κεφάλι του όποτε το σηκώνετε. Όσο το κρατάτε στην αγκαλιά σας, θα πρέπει επίσης να υποστηρίζετε το κεφάλι του είτε με τον ώμο σας είτε με το άλλο σας χέρι, ανάλογα με το πώς το κρατάτε.

Μπάνιο

Ορισμένοι παιδίατροι συνιστούν να πλένετε το μωρό σας τοπικά με σφουγγάρι μέχρι να επουλωθεί και να πέσει ο ομφάλιος λώρος του (συνήθως μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες). Βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμο όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για το μπάνιο προτού υποδεχθείτε το μωρό σας, ώστε να μην χρειαστεί να χάσετε ούτε μια στιγμή με το μικρό σας. Μάθετε πώς μπορείτε να καθαρίσετε τοπικά το μωρό σας με σφουγγάρι.

Πώς να διαλέγετε προϊόντα για το νεογέννητο μωρό σας

Ένα ιδανικό βρεφικό προϊόν δεν θα πρέπει να ερεθίζει το δέρμα ή τα μάτια του μωρού σας, να ξηραίνει το δέρμα ή να διαταράσσει το φυσικό pH του. Είναι σημαντικό να φυλάσσεται σωστά, ώστε να διατηρείται αναλλοίωτη η ποιότητά του κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε.

Μάθετε για την Υπόσχεσή μας προς εσάς και το μωρό σας

Αλλαγή πάνας

Πολλοί νέοι γονείς εκπλήσσονται από το πόσες πάνες χρειάζεται καθημερινά το νεογέννητο μωρό τους. Για να κάνετε τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη, φροντίστε να έχετε πολλές, προτού φέρετε το μωρό στο σπίτι. Θα σας φανεί επίσης χρήσιμο να μάθετε πώς να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας νωρίτερα (ακόμη και να εξασκηθείτε με μια κούκλα!).

Πώς να ηρεμείτε το μωρό σας

Τα περισσότερα μωρά κλαίνε κατά μέσο όρο 2 ώρες την ημέρα, τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους. Μπορεί να σας φαίνεται ανησυχητικό, είναι όμως κάτι φυσιολογικό.

Για να καθησυχάσετε το μωρό σας, προσπαθήστε πρώτα να βρείτε την αιτία της δυσφορίας του. Μήπως το μωρό σας πεινάει; Μήπως έχει αέρια; Μήπως η πάνα του χρειάζεται αλλαγή; Μήπως είναι ώρα για έναν υπνάκο; Μήπως το μωρό σας ενοχλείται από κάποιο θόρυβο, τα φώτα ή κάποια δραστηριότητα γύρω του;

Για να ηρεμήσετε ένα νυσταγμένο ή εκνευρισμένο μωρό, κρατήστε το στον ώμο σας, κουνώντας το απαλά. Τραγουδήστε ή μιλήστε του γλυκά και καθησυχάστε το με ήρεμη φωνή. Μπορείτε ακόμη να του τρίβετε την πλάτη. Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις για να βρείτε αυτή που βολεύει και τους δυο σας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ακόμη τα εξής:Το μωρό σας δεν έχει μεγάλη κινητικότητα κατά τις πρώτες εβδομάδες και μπορεί να κλαίει επειδή χρειάζεται βοήθεια, αν είναι ξαπλωμένο στην κούνια σε άβολη θέση. Για να το βοηθήσετε να βολευτεί, αλλάξτε του θέση με απαλές κινήσεις. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, όμως, τοποθετείτε το μωρό σας πάντα ανάσκελα για ύπνο.

Οι πρώτες 10 ημέρες μπορούν να σημαίνουν τόσα πολλά περισσότερα (So Much MoreTM)

Μέχρι την ηλικία των τριών ετών, έχει αναπτυχθεί το 85% του εγκεφάλου του μωρού σας. Κάθε εμπειρία που θα έχει ζήσει μέχρι τότε συμβάλλει στη διαμόρφωση του εγκεφάλου του. Πολυαισθητηριακές εμπειρίες που είναι επαναλαμβανόμενες, σταθερές, προβλέψιμες και γεμάτες φροντίδα μπορούν να βοηθήσουν την υγιή ανάπτυξη του μικρού σας.

Επομένως, μην ανησυχείτε τόσο πολύ για το αν κάνετε τα πράγματα «σωστά»: αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να περνάτε πολύ χρόνο με το μωρό σας, διεγείροντας την όσφρηση και την αφή του και αναπτύσσοντας έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ σας, ενώ παράλληλα φροντίζετε για τη σωστή σίτιση και τη σωματική του ανάπτυξη.

Βρεφικό μασάζ

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ χαλαρώνει τα μωρά, βελτιώνει τις συνήθειες ύπνου και τα ηρεμεί, όταν είναι εκνευρισμένα. Εξάλλου, το μασάζ είναι ένας υπέροχος, αλλά και εύκολος τρόπος για να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό σας.

Τάισμα

Πολλοί επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για το νεογέννητο μωρό σας από το μητρικό γάλα. Από διατροφικής άποψης, ανταποκρίνεται απόλυτα στις ξεχωριστές ανάγκες του μωρού σας. Μερικές φορές, βέβαια, οι μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν, εξαιτίας ιατρικών προβλημάτων ή άλλων ιδιαίτερων καταστάσεων. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας και αποφασίστε τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για να ταΐσετε το νεογέννητο μωρό σας.

Όπως κι αν αποφασίσετε να ταΐσετε το μωρό σας, φροντίστε πάντα να το έχετε στην αγκαλιά σας την ώρα που το ταΐζετε. Η αγκαλιά που συνοδεύει το θηλασμό και το τάισμα βοηθά στη θεμελίωση ενός ισχυρού δεσμού αγάπης ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας.

Ύπνος

Ο τρόπος με τον οποίο το μωρό σας κοιμάται αλλάζει καθώς μεγαλώνει. Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ενώ ξυπνούν συχνά μέσα στην ημέρα, αλλά και τη νύχτα. Παρόλα αυτά, μπορείτε να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα ύπνου για το μωρό σας, ξεκινώντας ακόμα και από την 6η – 8η εβδομάδα. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και αρχίζει να σταθεροποιεί τον ύπνο του σε βραδινό ύπνο και λιγότερους σύντομους υπνάκους στη διάρκεια της μέρας, μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει σταδιακά ένα μοτίβο ύπνου, ώστε να μάθει ότι η νύχτα είναι για ύπνο και όχι για παιχνίδι.

Μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα με τη μέθοδο 3 βημάτων JOHNSON’S®.

Επιστροφή στην κορυφή