Skip to main content

Guia de Massagem para Bebés: Mais de Seis Semanas

Οδηγός μασάζ για μωρά: Έξι εβδομάδων και άνω

Baby Massage Guide: Six Weeks Plus

Guia de Massagem para Bebés: Mais de Seis Semanas

Στις έξι εβδομάδες, το μωρό αρχίζει να ανταποκρίνεται περισσότερο και ίσως είναι πιο ήρεμο και έτοιμο για ένα πιο ολοκληρωμένο μασάζ, κάτι που σας προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για να δεθείτε μαζί του και να ενεργοποιήσετε τις αισθήσεις του, δίνοντας ξεχωριστή αξία στην ώρα του μασάζ.

Το μασάζ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να επικοινωνείτε και να αρχίσετε να διασκεδάζετε και να παίζετε. Εδώ θα βρείτε μερικές επιπλέον κινήσεις που μπορείτε να προσθέσετε στο καθημερινό μασάζ.

Κοιλιά

Κοιλιά

Το μασάζ στην κοιλιά είναι ένας υπέροχος τρόπος να βοηθήσετε το μωρό σας να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά, καθώς και να το ανακουφίσετε από κοιλιακά προβλήματα, όπως οι κολικοί και η δυσκοιλιότητα.

Αν το μωρό σας είναι χαρούμενο, μπορείτε να κάνετε απαλές εναλλασσόμενες εντριβές πάνω στην κοιλιά, με το ένα χέρι να ακολουθεί το άλλο.


«I Love You» Σ’ αγαπώ πάνω στην κοιλίτσα του

«I Love You» Σ’ αγαπώ πάνω στην κοιλίτσα του

Ξεκινήστε ακουμπώντας πάνω στην κοιλιά του το ένα χέρι.

  1. Κάντε μία καθοδική κίνηση με το δεξί χέρι στην αριστερή πλευρά της κοιλίτσας του μωρού (στη δική σας δεξιά πλευρά).
  2. Κάντε ένα ανάποδο «L», ξεκινώντας από τα δεξιά του μωρού προς την αριστερή πλευρά.
  3. Κάντε ένα ανάποδο «U», ξεκινώντας από την κάτω δεξιά πλευρά του μωρού, ανεβαίνοντας πάνω από τον αφαλό και καταλήγοντας στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλίτσας του. Πείτε τις λέξεις «Σ’ αγαπώ» καθώς εκτελείτε τις κινήσεις.

Στήθος

Στήθος

Το απαλό μασάζ στο στήθος μπορεί να ανακουφίσει από τα προβλήματα συμφόρησης. Όταν αγγίζετε προσεκτικά το στήθος, θα χρειαστεί ενίοτε να σταματάτε και να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με το μωρό σας, ακουμπώντας απαλά τα χέρια σας πάνω στο στήθος του.

Με τα δύο χέρια στο κέντρο του στήθος του, κάντε εντριβές προς τα έξω, προς τα πλευρά, σαν να ανοίγετε καλά τις σελίδες ενός βιβλίου. Συνεχίζοντας να κοιτάτε το μωρό στα μάτια, γλιστρήστε τα χέρια σας προς τα κάτω και με κυκλικές κινήσεις φέρτε τα ξανά στο κέντρο.


Χαλάρωση με άγγιγμα

Χαλάρωση με άγγιγμα

Η χαλάρωση με άγγιγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ηλικία και οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του μασάζ. Μερικές φορές τα μωρά μαζεύουν πολλή ένταση στο σώμα τους και αυτή η τεχνική πάνω στα χέρια και τα πόδια τα βοηθά να χαλαρώσουν.

Κλείστε απαλά τα χέρια σας γύρω από το χέρι ή το πόδι του μωρού, ζητώντας του να χαλαρώσει. Με ήρεμη φωνή, επαναλάβετε τη λέξη «χαλάρωσε». Όταν νιώσετε ότι το μωρό ανταποκρίνεται, ανταμείψτε το με μια θετική αντίδραση, ένα χαμόγελο και ένα φιλί.


Χέρια

Χέρια

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δείξετε στο μωρό σας πώς να χαλαρώνει τα χέρια του. Χρησιμοποιώντας τις άκρες των αντίχειρών σας, ανοίξτε απαλά το χέρι του, κάντε μαλάξεις σε κάθε δαχτυλάκι, πιάνοντάς το με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας, και στο τέλος κάντε εντριβή στο πάνω μέρος του χεριού, από τον καρπό μέχρι τις άκρες των δαχτύλων.


Πρόσωπο

Πρόσωπο

Το μασάζ στο πρόσωπο μειώνει την ένταση που προκαλείται από τον θηλασμό, το κλάμα και τη δυσφορία λόγω της οδοντοφυΐας.

Τα μωρά μιμούνται τις κινήσεις και τις εκφράσεις σας. Είναι μια εξαιρετική στιγμή για επαφή με τα μάτια και για να περάσετε όμορφες στιγμές μαζί. Κάντε μικρούς κύκλους κατά μήκος του σαγονιού του με τις άκρες των δαχτύλων σας.


Πλάτη

Πλάτη

Το μασάζ στην πλάτη δυναμώνει τον αυχένα, τους ώμους και τα χέρια, καθώς το μωρό σας σηκώνει το κεφάλι του – έχει επίσης χαλαρωτική και καταπραϋντική επίδραση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τοποθετήσετε το μωρό σας, ώστε να το ενθαρρύνετε να το απολαμβάνει όταν βρίσκεται μπρούμυτα. Θα μάθετε περισσότερα για αυτές τις διαφορετικές στάσεις σε μαθήματα βρεφικού μασάζ.

Έχοντας το μωρό σας μπρούμυτα, ξεκινήστε με τα δύο χέρια στο πάνω μέρος της πλάτης του, σε ορθή γωνία με τη σπονδυλική στήλη. Κινήστε τα χέρια μπρος και πίσω, σε αντίθετες κατευθύνσεις, κατεβαίνοντας προς τα κάτω στους γλουτούς, έπειτα επαναφέρετε προς τους ώμους και ξανά προς τα κάτω. Έπειτα, γλιστρήστε τα χέρια σας από τον αυχένα του μέχρι κάτω στα πέλματα.

Μέσω του μασάζ θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε καλύτερα πώς επικοινωνεί το μωρό σας και θα σκεφτείτε διάφορες ιδέες για να το υποστηρίξετε κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Εσείς και το μωρό σας θα ανακαλύψετε τι είναι καλύτερο και για τους δυο σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μασάζ είναι κάτι που κάνετε με το μωρό σας και όχι στο μωρό σας.

Αυτές οι κινήσεις μασάζ βασίζονται στο βιβλίο INFANT MASSAGE: A Handbook for Loving Parents της Vimala McClure, ιδρύτριας του IAIM.

Το IAIM είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν στηρίζει κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.

Σας συνιστούμε να μάθετε περισσότερα από κάποιον ειδικό στο βρεφικό μασάζ, για να αποκτήσετε πιο συνολικό όφελος. Η συμμετοχή σε μια ομάδα βρεφικού μασάζ είναι ένας ιδανικός τρόπος για να μάθετε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας με ασφάλεια.

Η Διεθνής ένωση βρεφικού μασάζ (IAIM) παρέχει χρήσιμες οδηγίες σε γονείς σε όλο τον κόσμο εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.iaim.net.

Επιστροφή στην κορυφή