Skip to main content

Ύπνος νεογέννητου: Συμβουλές για 0 έως 3 μηνών

Newborn Sleep

Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε φορά. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι να βάλετε σταδιακά το νεογέννητό σας σε ένα τακτικό πρόγραμμα για να μοιράζεστε στιγμές ηρεμίας και να το βοηθάτε να χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του, αυξάνοντας έτσι τις ώρες ύπνου και ενισχύοντας την υγιή ανάπτυξή του.

Οι πρώτες εβδομάδες ζωής του μωρού σας έχουν να κάνουν κυρίως με την προσαρμογή — τόσο για το μωρό σας όσο και γι’ εσάς. Είναι πολύ νωρίς για δομημένες συνήθειες ύπνου, συνεπώς πρέπει να αρχίσετε να διαβάζετε τα «μηνύματα» του μωρού σας.

Τα νεογέννητα ξυπνούν – Πολύ!

Τους πρώτους μήνες το μωρό σας θα αποκοιμάται και θα ξυπνά όλες τις ώρες της ημέρας (και της νύχτας!). Τα νεογέννητα μωρά έχουν μεγάλο εύρος όσον αφορά τη συνολική διάρκεια του ύπνου τους (10-18 ώρες την ημέρα), ενώ ο ύπνος τους συνήθως κατανέμεται ομοιόμορφα καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα. Τα μωρά μπορεί να κοιμηθούν 2 έως 5 ώρες κάθε φορά. Πρέπει να ανταποκρίνεστε στα «μηνύματα» του νεογέννητού σας, καθώς είναι πιθανό να χρειάζεται τάισμα…και αλλαγή πάνας!

Γιατί ξυπνούν τα νεογέννητα;

Το νεογέννητό σας ξυπνάει συνήθως επειδή πεινάει ή γιατί έχει ανάγκη από αλλαγή πάνας. Να είστε προσεκτικοί αν υπάρξει  απότοµη αλλαγή στις συνήθειες ύπνου του µωρού σας  καθώς µπορεί να αποτελεί ένδειξη αρρώστιας ή απότομης ανάπτυξης που προκαλεί πείνα.

Όμως, ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς είναι ότι ξυπνούν τα μωρά τους προκειμένου να τα ταΐσουν. Αποφύγετε να ξυπνάτε το μωρό σας, για να του επιτρέψετε να ξεκουραστεί πλήρως. Όταν εκείνο πεινάσει, να είστε σίγουροι ότι θα ξυπνήσει και θα σας ειδοποιήσει!

ΣΑΒΘ (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου)

Για να µειώσετε τις πιθανότητες του ΣΑΒΘ (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου) να τοποθετείτε πάντα το µωρό σας για ύπνο ανάσκελα και ποτέ µπρούµυτα. Το µωρό σας θα πρέπει να κοιµάται σε σκληρό στρώµα, χωρίς αφράτα ή χαλαρά στρωσίδια και χωρίς κουκλάκια ή µαξιλάρι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του μωρού σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες CPSC.gov, aap.org, και keepingbabiessafe.org.

Μάθετε στο μωρό σας τη διαφορά µεταξύ νύχτας και µέρας

Όταν το µωρό σας κοιµάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφήστε τα φώτα ανοιχτά και τους ήχους σε φυσιολογικά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κλείστε το φως ή χρησιμοποιήστε φως νυκτός, ταΐστε και αλλάξτε το μωρό σας όσο το δυνατό πιο ήρεμα και ήσυχα, και περιορίστε την αλληλεπίδρασή μαζί του απλά κρατώντας το απαλά. Το άγγιγμά σας θα το ηρεμήσει, βελτιώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου του. Σύντοµα θα παρατηρήσετε ότι οι περίοδοι ύπνου µε τη µεγαλύτερη διάρκεια θα πραγµατοποιούνται τη νύχτα.

Καλύτερος ύπνος και για τη μαμά

Να χρησιµοποιείτε την ώρα ύπνου του µωρού σας για να κοιµηθείτε κι εσείς. Όσο δελεαστικό και αν είναι να χρησιµοποιήσετε την ώρα του ύπνου του µωρού σας για να κάνετε άλλες δουλειές, θα έχετε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθετε καλύτερα εάν κοιµάστε όταν κοιµάται και το µωρό σας. Μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας χρειάζεται μια ξεκούραστη και ήρεμη μαμά που θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του όλη την ημέρα.

Δημιουργήστε µια βραδινή ρουτίνα

Η μέθοδος 3 βημάτων της JOHNSON’S® περιλαμβάνει ζεστό μπανάκι και απαλό μασάζ, δύο «τελετουργικές» συνήθειες που παίζουν κεντρικό ρόλο στην υγιή και χαρούμενη ανάπτυξη του μωρού σας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις συνήθειες συχνά, σε συνδυασμό με τις αγκαλιές και τις στιγμές χαλάρωσης, βοηθάτε επίσης το μωρό σας να συνειδητοποιεί πότε είναι ώρα για ύπνο.

Κατανοώντας τις φάσεις ύπνου του νεογέννητου σας

Ο ύπνος των νεογέννητων απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους νέους γονείς, καθώς στην αρχή δεν έχει πρόγραμμα. Όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά ο ύπνος χωρίζεται σε δύο μέρη, το REM (Rapid Eye Movement) και το non-REM. Το πρώτο στάδιο είναι γνωστό και ως ελαφρύς ύπνος καθώς είναι ευκολότερο να ξυπνήσουμε, ενώ το δεύτερο χαρακτηρίζεται ως βαθύς ύπνος.

Τα νεογέννητα μωρά μπαίνουν απευθείας στο στάδιο REM. Δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε αν το νεογέννητό σας κάνει κάποιες απότομες κινήσεις, αν έχει ακανόνιστη αναπνοή, ακόμη κι αν τινάζει ξαφνικά τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, καθώς το μωρό σας καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο και έχει έναν «ενεργό ύπνο».

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί καλύτερα

Σίγουρα θέλετε το μωρό σας να έχει έναν χαλαρωτικό και ευχάριστο ύπνο. Για να βοηθήσετε το μωράκι σας να απολαύσει τον ύπνο του, φροντίστε να έχει φάει πριν το κοιμίσετε και φυσικά να έχει καθαρή πάνα. Προτιμήστε ένα σκληρό στρώμα με καλά στρωμένα σεντόνια, προκειμένου να μη δημιουργήσετε δυσφορία στο μωρό σας και να αισθάνεται άνετα στο κρεβατάκι του.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας, είναι ο φωτισμός στο δωμάτιο που θα κοιμάται το μωρό σας, καθώς θα πρέπει να το βοηθήσετε να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα. Όταν κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας φροντίστε το δωμάτιό του να είναι φωτεινό ενώ για τη νύχτα φροντίστε να μην υπάρχει κάποιο φως αναμμένο.

Ρούχα που μπορεί να ενοχλούν το νεογέννητο στον ύπνο

Οι περισσότεροι γονείς φοβούνται συνεχώς ότι το μωρό τους κρυώνει και έχουν την τάση να το ντύνουν με πολλά ρούχα, κάτι που δεν βοηθά το μωρό να κοιμηθεί. Ιδανικά, τα βρέφη θα πρέπει να φορούν ένα ρούχο παραπάνω απ' ότι οι ενήλικες, προκειμένου να αισθάνονται άνετα και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Αν θέλετε να αποφύγετε τη χρήση κουβέρτας και παπλώματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υπνόσακο. Έτσι, το μωρό σας δεν θα μπορεί να ξεσκεπαστεί και θα διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του.

Δημιουργώντας μια ρουτίνα βραδινού ύπνου μετά τους 3 πρώτους μήνες

Μετά τους 3 πρώτους μήνες ζωής του μωρού σας, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς το μωρό σας δεν χρειάζεται πια να ξυπνά πολλές φορές μέσα στη νύχτα για να φάει και μπορεί να απολαύσει έναν συνεχόμενο ύπνο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Μια τυπική ρουτίνα ύπνου θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ένα απαλό μασάζ με ένα βρεφικό λάδι. Προκειμένου το μωράκι σας να αποκοιμηθεί πιο εύκολα, δοκιμάστε είτε να του τραγουδήσετε ένα νανούρισμα είτε να του διαβάσετε ένα από τα αγαπημένα του παραμύθια.

 

Επιστροφή στην κορυφή