Πώς να βοηθήσετε ένα άρρωστο μωρό να κοιμηθεί
Όταν ένα μωρό κρυώσει, μπορεί να επηρεαστεί ο ύπνος όλης της οικογένειας και να έρθετε αντιμέτωποι με νύχτες γεμάτες αϋπνία. Συχνά, μάλιστα, αυτή η έλλειψη ύπνου γίνεται μέρος ενός φαύλου κύκλου: το μωρό αρρωσταίνει και δεν λαμβάνει τον απαραίτητο ύπνο για να αναρρώσει από τη συμφόρηση, τον πυρετό και γενικά τα συμπτώματα που το ταλαιπωρούν. Εξαιτίας αυτού, οι ασθένειες διαρκούν περισσότερο και ο ύπνος του συνεχίζει να είναι δύσκολος κάθε νύχτα, που σημαίνει ότι κι εσείς κοιμάστε λιγότερο.
Κάνοντας προσπάθειες για να βοηθήσετε το μωρό σας να ξεκουραστεί, θα το βοηθήσετε να αναρρώσει γρηγορότερα, ενώ θα περιορίσετε σε ένα βαθμό τη γκρίνια και τη δυσφορία του. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε όταν το άρρωστο μωρό σας δεν κοιμάται. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας, αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή απορίες.
Αποσυμφορήστε τη μύτη του μωρού
Ενώ πολλές μη συνταγογραφούμενες επιλογές δεν συνιστώνται για μωρά και μικρά παιδιά, υπάρχουν πολλά φυσικά ρινικά σπρέι και αλοιφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση. Οι βουλωμένες μύτες και ο βήχας συχνά δυσκολεύουν τα μωρά να κοιμηθούν καλά. Όχι μόνο νιώθουν άβολα, αλλά, αν ένα μωρό με βουλωμένη μύτη χρειάζεται πιπίλα για να κοιμηθεί, η έλλειψη αέρα το κάνει πολύ πιο δύσκολο. Όταν τα μωρά δεν μπορούν να αναπνεύσουν από τη μύτη τους, είναι σχεδόν αδύνατο να κρατήσουν μια πιπίλα στη θέση της, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ανησυχία και τη δυσκολία να κοιμηθούν. Αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα βρεφικό μασάζ για να τα ηρεμήσετε και να καταπολεμήσετε τη συμφόρηση.
Δώστε προτεραιότητα στο τάισμα του άρρωστου μωρού
Ένα μωρό που δεν τρώει, ειδικά όταν είναι άρρωστο, μπορεί να δυσκολέψει τους γονείς. Θέλετε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για το μωρό σας και είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι λαμβάνει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για να καταπολεμήσει το κρύωμά του. Ωστόσο, συχνά ένα μωρό που αρνείται να φάει κατά τη διάρκεια της ημέρας, γκρινιάζει τη νύχτα. Ο βραδινός εκνευρισμός συνδέεται συχνά με δίψα ή πείνα. Συνήθως είναι εύκολο να το διαχειριστούν αυτό οι μαμάδες και οι μπαμπάδες, αλλά, όταν το μωρό σας έχει πυρετό, πονόλαιμο ή συμφόρηση, ίσως είναι πιο δύσκολο να φάει ή να καταπιεί. Συχνές ασθένειες όπως τα κρυολογήματα, ο στρεπτόκοκκος, ακόμη και οι λοιμώξεις των αυτιών, μπορεί να μειώσουν την όρεξη του μωρού ή να του προκαλέσουν γενικό εκνευρισμό σχετικά με το φαγητό - και αυτό σημαίνει ότι, στο τέλος της ημέρας, το παιδί σας θα πεινάει πάρα πολύ και ως αποτέλεσμα θα είναι πολύ δύστροπο. Αν αναρωτιέστε τι να ταΐσετε ένα άρρωστο μωρό, δοκιμάστε περισσότερο μητρικό γάλα ή γάλα σε σκόνη μέχρι η όρεξη του παιδιού σας να επανέλθει στο φυσιολογικό.
Διατηρήστε τη ρουτίνα του ύπνου του μωρού σας
Ένα άρρωστο μωρό που κοιμάται πολύ δεν είναι λόγος ανησυχίας - καταπολεμά τη λοίμωξη. Μπορεί να φαίνεται ανόητο να ξυπνήσετε το παιδί σας για να διατηρήσει τη ρουτίνα του ύπνου του, αλλά είναι αλήθεια: Τα μωρά που έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου τείνουν να κοιμούνται καλύτερα τα βράδια από τα μωρά που δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα. Ακόμη κι αν το μωρό σας είναι άρρωστο και γκρινιάζει πολύ, προσπαθήστε να το βοηθήσετε να κοιμηθεί έστω και λίγο. Διατηρώντας κάποια κανονικότητα στο πρόγραμμά του και φροντίζοντας να είναι αρκετά κουρασμένο όταν έρθει η ώρα για ύπνο, θα προετοιμάσετε τον εαυτό σας και το μικρό σας για έναν καλύτερο βραδινό ύπνο, ακόμη κι όταν δεν αισθάνεται καλά.
Μια τελευταία συμβουλή; Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αν δεν κοιμάστε καθόλου, η παρηγοριά, η φροντίδα και η ανακούφιση ενός άρρωστου μωρού θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ' ότι αν ο εγκέφαλός σας λειτουργεί πλήρως. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, βάλτε τα δυνατά σας για να κοιμηθείτε όταν το μωρό κοιμάται και, αν είναι δυνατόν, ζητήστε βοήθεια από τον σύζυγο, τους παππούδες, τους θείους ή από μία νταντά ενώ εσείς κοιμάστε. Μπορεί να αισθανθείτε ενοχές και να συνεχίσετε να είστε εξαντλημένη μετά τον ύπνο, αλλά ακόμη και λίγες ώρες μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε λίγο ξεκούραστη και να φροντίσετε καλύτερα τον μικρό σας ασθενή.