Skip to main content

Πριν έρθει το μωρό σας

Σύντομα θα ζήσετε μια από τις πιο μαγικές στιγμές στη ζωή σας: θα γίνετε γονιός! Για να καταπολεμήσετε το άγχος που λογικά μπορεί να αισθάνεστε, φροντίστε να προετοιμαστείτε όσο καλύτερα γίνεται καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού. Διαβάστε ορισμένα απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τον ερχομό του μωρού σας.

Διεγείρετε τις αισθήσεις του μωρού σας

Το μωρό σας δέχεται τα πρώτα ερεθίσματα ενώ βρίσκεται ακόμη μέσα στη μήτρα, χάρη στην αίσθηση της αφής. Στην 28η εβδομάδα της κύησης αναπτύσσεται η όσφρηση του εμβρύου. Μάλιστα, το μωράκι σας μπορεί να μυρίζει τις μυρωδιές που μυρίζετε κι εσείς! Η όσφρηση είναι η πρώτη αίσθηση που συνδέεται με τη μνήμη, επειδή το κέντρο επεξεργασίας της (οσφρητικός φλοιός) βρίσκεται κοντά στο συναισθηματικό κέντρο (αμυγδαλή) και στα κέντρα μνήμης (ιππόκαμπο και ενδορινικό φλοιό) του εγκεφάλου. Έτσι, οι μυρωδιές πυροδοτούν τις πιο συναισθηματικά έντονες αναμνήσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αίσθηση. Για το λόγο αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε ορισμένες λοσιόν και λάδια JOHNSON’S® Βaby για την ενυδάτωση του δέρματός σας, ώστε το μωρό σας να εξοικειωθεί με αυτές τις μυρωδιές και να αισθάνεται ασφάλεια κάθε φορά που θα τις μυρίζει, αφού γεννηθεί.

Παρακολουθήστε μαθήματα για νέους γονείς

Τα μαθήματα για νέους γονείς μπορεί να σας παρέχουν χρήσιμες συμβουλές. Ενημερωθείτε σχετικά με ανάλογα μαθήματα από το νοσοκομείο όπου σκοπεύετε να γεννήσετε, τον γιατρό σας, τη μαία, την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Εξερευνήστε τις επιλογές τοκετού

Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι ανώδυνου τοκετού, όπως η μέθοδος Λαμάζ ή Μπράντλεϊ. Κάντε μια σχετική έρευνα και συζητήστε με τον γυναικολόγο/μαιευτήρα ή τη μαία σας για να αποφασίσετε ποια επιλογή είναι καταλληλότερη γι’ εσάς και το μωρό σας.

Βρείτε παιδίατρο

Ξεκινήστε να ψάχνετε παιδίατρο περίπου 3 μήνες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού. Κάντε μια λίστα με τους υποψήφιους γιατρούς, ζητώντας συμβουλές από φίλους, συγγενείς, γείτονες, συναδέλφους που έχουν παιδιά, τον μαιευτήρα, τη μαία σας ή τον ασφαλιστικό φορέα σας. Εάν είναι εφικτό, προγραμματίστε μια συνάντηση με τον γιατρό που σας ενδιαφέρει περίπου 2 μήνες πριν τον τοκετό.

Δημιουργήστε έναν κατάλογο με τις επαφές σας

Δημιουργήστε έναν κατάλογο με τις επαφές σας (κείμενο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλέφωνο) για να μπορείτε να επικοινωνήσετε εύκολα με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Ετοιμάστε τη βαλίτσα για το νοσοκομείο

Φτιάξτε τη βαλίτσα που θα πάρετε μαζί σας στο νοσοκομείο τουλάχιστον ένα μήνα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας:

  • Πιτζάμες και παντόφλες
  • Είδη προσωπικής υγιεινής, οδοντόβουρτσα και βούρτσα μαλλιών. Κάποια είδη για τον μπαμπά (ίσως και ρούχα)
  • Τα ρούχα με τα οποία θα επιστρέψετε στο σπίτι: επιλέξτε άνετα ρούχα που φορούσατε στα μέσα της εγκυμοσύνης ή αργότερα
  • Τα ρούχα που θα φορέσει το μωρό την ημέρα εξόδου: φανελάκι ή κορμάκι και μια φόρμα που κλείνει με σούστες
  • Κουβερτάκι μωρού (επιλέξτε μια πιο ζεστή κουβέρτα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν)
  • Μωρομάντηλα
  • Σερβιέτες λοχείας
  • Φωτογραφική μηχανή/βιντεοκάμερα και φορτιστή για το κινητό σας τηλέφωνο
  • Σουτιέν θηλασμού και επιθέματα στήθους αν σκοπεύετε να θηλάσετε το μωρό σας
  • • Βρεφικό αφρόλουτρο για το πρώτο μπάνιο του μωρού στο νοσοκομείο. Σαςπροτείνουμε το JOHNSON’S®Βaby HEAD-TO-TOE.

Η επιστήμη του μωρού!

Το ξέρατε ότι: το άγγιγμα για 25 έως 120 λεπτά αμέσως μετά τον τοκετό μπορεί να συμβάλλει στη θετική αλληλεπίδραση του μωρού με τη μαμά ένα χρόνο αργότερα!

Τοποθετήστεμε ασφάλεια το κάθισμα του μωρού για το αυτοκίνητο

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το καθισματάκι του μωρού στο αυτοκίνητο πριν ξεκινήσετε για το νοσοκομείο. Ορισμένα νοσοκομεία δεν επιτρέπουν την έξοδο των νεογέννητων, εάν οι γονείς δεν έχουν τοποθετήσει στο αυτοκίνητο το παιδικό κάθισμα. Πολλά αστυνομικά τμήματα είναι διαθέσιμα να επιθεωρήσουν το αυτοκίνητό σας για να επιβεβαιώσουν ότι το κάθισμα του μωρού έχει τοποθετηθεί σωστά. Μπορείτε, επίσης, να μεταβείτε στη διεύθυνση seatcheck.org όπου θα βρείτε πιστοποιημένους φορείς ελέγχου της ασφαλούς τοποθέτησης του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο στην περιοχή σας.

Ετοιμάστε το παιδικό δωμάτιο

Εσείς και το μωρό σας θα περνάτε πολύ χρόνο στο παιδικό δωμάτιο. Η προετοιμασία του χώρου, ώστε να είναι ιδανικός για εσάς και το μωράκι σας, θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε δημιουργικά τον ενθουσιασμό σας πριν τον τοκετό.

Επιστροφή στην κορυφή