Skip to main content

Συμβουλές για καθημερινή μάθηση

Όσο μεγαλύτερη περιέργεια έχει το παιδί σας τόσο περισσότερο θα μαθαίνει. Έτσι, αυξάνοντας την περιέργειά του, το βοηθάτε σημαντικά να μάθει να αγαπά τη μάθηση σε όλη του τη ζωή. 

Δείξτε ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω σας

Κάντε μια βόλτα έξω και αναρωτηθείτε μεγαλόφωνα για τα δέντρα, τον ουρανό ή τα αστέρια. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξασκήσει τις αισθήσεις του: να ακούσει τα πουλιά, να μυρίσει τα λουλούδια και να αγγίξει τον τραχύ φλοιό ενός δέντρου. Ηδιέγερση των αισθήσεων μπορεί να είναι κρίσιμη για τη χαρούμενη και υγιή ανάπτυξή του παιδιού σας.Επίσης, αφήστε το παιδί σας να σας βλέπει να ακολουθείτε τα δικά σας ενδιαφέροντα.

Ενθαρρύνετε τα φυσικά ενδιαφέροντα

Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ περισσότερα μέσα από δραστηριότητες που τραβούν την προσοχή τους και διεγείρουν τη φαντασία τους. Εάν του αρέσει η μουσική, βάζετέ του συχνά ή παίξτε μαζί όργανα και χορέψτε. Εάν του αρέσουν τα ζουζούνια, δώστε τους ένα φτυαράκι και μία απόχη, και διαβάστε του βιβλία για έντομα.

Απαντήστε στις ερωτήσεις απλά και σύμφωνα με την ανάπτυξη του παιδιού σας

Στην ερώτηση «από πού έρχονται τα μωρά» θα απαντήσετε αλλιώς εάν το παιδί σας είναι 3 ετών και αλλιώς εάν είναι 13. Και, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, πριν του απαντήσετε, ρωτήστε το πρώτα τι πιστεύει εκείνο.

Εάν δε γνωρίζετε την απάντηση, πείτε το

Πείτε στο παιδί σας ότι ενδέχεται να μην έχετε όλες τις απαντήσεις. Αυτό θα του δώσει και την ευκαιρία να σκεφτεί πώς μπορεί να βρίσκει απαντήσεις. Πηγαίνετε μαζί του στη βιβλιοθήκη, ψάξτε την ερώτηση στο διαδίκτυο ή τηλεφωνήστε σε κάποιον που μπορεί να ξέρει.

Χρησιμοποιήστε τη βιβλιοθήκη!

Κάντε συχνά αυτή την εκπαιδευτική βόλτα μαζί. Μάθετε ποιες είναι οι ώρες ανάγνωσης παραμυθιών στη βιβλιοθήκη της περιοχής σας. Τα βιβλία ανοίγουν παράθυρα σε χιλιάδες διαφορετικούς κόσμους, ικανοποιώντας ακόμη και τα πιο ανήσυχα πνεύματα. Τα παιδιά που από πολύ μικρά έρχονται σε επαφή με βιβλία γίνονται καλύτεροι αναγνώστες. Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει τα δικά του βιβλία. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, δεν έχει σημασία αν τα παιδιά διαβάζουν βιβλία για πυραύλους ή κόμικς: το βασικό είναι να δείχνουν ενδιαφέρον και να απολαμβάνουν το διάβασμα.

Δώστε ερεθίσματα στο παιδί σας με ερωτήματα ανοιχτού τύπου

Είναι τα ερωτήματα που δεν έχουν σωστή ή λάθος απάντηση και δεν μπορούν να απαντηθούν με μία μόνο λέξη, π.χ. με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Για παράδειγμα, ρωτήστε το παιδί σας: «Τι σκέφτεσαι για (το τάδε ζήτημα) ...», «Πώς σου φάνηκε (η τάδε εμπειρία) …» ή «Μίλησέ μου για ό,τι συνέβη στο σχολείο σήμερα». Αυτά τα είδη ερωτημάτων ενθαρρύνουν το παιδί σας να αναπτύξει τις σκέψεις και τις ιδέες του, δείχνουν αγάπη και ενδιαφέρον και σας ανοίγουν ένα παράθυρο στον εσωτερικό του κόσμο.

Δημιουργήστε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον

Όταν είναι ξύπνια, τα μωρά περνούν το ένα πέμπτο του χρόνου τους κοιτάζοντας γύρω τους με προσοχή. Νιώθουν περιέργεια για το περιβάλλον τους. Οι πίνακες στον τοίχο και η συνήθης οικογενειακή δραστηριότητα είναι από τη φύση τους συναρπαστικές εμπειρίες για το μωρό. Δώστε στο μωρό σας ασφαλή παιχνίδια και άλλα αντικείμενα για να τα εξερευνήσει. Φροντίστε να εναλλάσσετε συχνά μεταξύ τους τα αντικείμενα που του δίνετε, για να μην τα βαριέται.

Βρείτε εναλλακτικές προτάσεις, μην αποθαρρύνετε

Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον του μικρού σας ή ποιες δεξιότητες προσπαθεί να κατακτήσει και δημιουργήστε έναν ασφαλή και ενδεδειγμένο τρόπο εξερεύνησης. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας θέλει να εξερευνά φυτά εσωτερικού χώρου, τοποθετήστε τα αρκετά μακριά του, αλλά δώστε του μια εναλλακτική λύση κοντά του. Βάλτε λίγο χώμα σε ένα πλαστικό δοχείο ώστε να παίζει το παιδί σας και ελέγχετέ το. Εάν του αρέσει να ρίχνει το νερό από το κύπελλο πάνω στο καρεκλάκι του ή το πάτωμα, μετά το γεύμα μεταφέρετε το παιδί σας στο πάτωμα της κουζίνας, στην μπανιέρα ή στην αυλή σας, ώστε να μπορεί να εξερευνήσει και να πειραματιστεί με το νερό, χωρίς να δημιουργεί ακαταστασία. Κάτι τέτοιο θα το βοηθήσει επίσης να αναπτύξει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και δημιουργικούς και αποδεκτούς τρόπους για να κάνει και να παίρνει αυτό που θέλει.

Σημείωση: Ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου στα νήπια. Μην αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη ένα παιδί που βρίσκεται κοντά σε νερό.

Εξασφαλίστε χρόνο για δραστηριότητες ανοιχτού τύπου

Σε αντίθεση με ορισμένα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο, υπάρχουν κάποια αντικείμενα, όπως κουτιά, τουβλάκια, νερό, άμμος, κατσαρόλες και τηγάνια, αλλά και οποιοδήποτε υλικό για καλλιτεχνικές δραστηριότητες, που προσφέρουν άπλετο χώρο για παιχνίδια με τη φαντασία. Μην πείτε στο παιδί σας τι να κάνει με το υλικό, πώς να το κάνει ή πώς θα πρέπει να δείχνει στο τέλος. Αφήστε το μικρό σας να καθοδηγηθεί από την περιέργειά του.

Επιστροφή στην κορυφή