Skip to main content

Επιλέγοντας το σωστό περιβάλλον για το βρεφικό δωμάτιο

Το βρεφικό δωμάτιο – είτε είναι στο υπνοδωμάτιό σας είτε σε ξεχωριστό δωμάτιο – θα πρέπει να είναι μια ήσυχη περιοχή όπου υπάρχει χαμηλός φωτισμός και λίγη φασαρία. Να θυμάστε ότι το μωρό σας θα περνά εκεί τον περισσότερο χρόνο του κοιτώντας ψηλά, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν έντονα φώτα.

Το παιδικό του δωμάτιο πρέπει να είναι ένα ήσυχο μέρος, σχεδιασμένο για να παρέχει ευκολία στη χρήση και άνεση. Τοποθετήστε τα έπιπλα και τα αντικείμενα με τον τρόπο που πιστεύετε ότι είναι πιο λογικός, αλλά να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε θέση στα πράγματα μόλις καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα και για τους  δύο σας.

Επιλέγοντας μια κούνια και ένα στρώμα για το βρεφικό δωμάτιο

Οι ανάγκες του βρεφικού δωματίου του νεογέννητού σας είναι απλές: ένα σταθερό, επίπεδο στρώμα και ένα ασφαλές πλαίσιο όπου θα νιώθει προστατευμένο και ασφαλές.

Οι νέες κούνιες που αγοράζονται στις  Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρούν σας κανονισμούς ασφαλείας και οι νέες ομοσπονδιακές απαιτήσεις συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιούνται κούνιες άνω των 10 ετών. Αλλά αν δανειστείτε μια παλαιότερη κούνια, βεβαιωθείτε ότι:

• Οι σανίδες της κούνιας δεν έχουν απόσταση μεγαλύτερη από έξι εκατοστά μεταξύ τους, για να μην γλιστρήσει το μωρό σας ανάμεσά. Βεβαιωθείτε ότι δεν λείπουν σανίδες και ότι αυτές που υπάρχουν δεν είναι σπασμένες.

• Το στρώμα ταιριάζει άνετα. Δεν θα πρέπει να μπορείτε να χωρέσετε πάνω από δύο δάχτυλα ανάμεσα στο στρώμα και το πλαϊνό μέρος της κούνιας. Αφαιρέστε τυχόν πλαστικά καλύμματα. Αν χρησιμοποιείτε σεντόνι, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει λάστιχο.

• Το επάνω τμήμα του γωνιακού στύλου δεν είναι μεγαλύτερο από 15 χιλιοστά, για να αποφύγετε να πιαστούν τα ρούχα του μωρού σας ή να προκληθεί κάποιος τραυματισμός.

• Δεν υπάρχουν διακοσμητικά κοψίματα στο κεφαλάρι ή στο κάτω μέρος των ποδιών που θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν το κεφάλι ή τα άκρα του μωρού σας.

• Για να αποφύγετε την παγίδευση, αφαιρέστε όλα τα κινητά ή κρεμαστά αντικείμενα, έως ότου το μωρό σας γίνει 4 μηνών ή αρχίσει να σηκώνεται μόνο του. Αν το μωρό σας είναι μικρότερο των τεσσάρων μηνών, βεβαιωθείτε ότι το mobile (κρεμαστό παιχνίδι) είναι μακριά από το παιδί και ότι είναι καλά στερεωμένο ώστε να μην μπορεί να πέσει στην κούνια.

• Η κούνια δεν βρίσκεται ποτέ κοντά σε παράθυρο με στόρια, σε κορδόνια κουρτίνας ή στα καλώδια σας ενδοεπικοινωνίας του μωρού. Τα μωρά μπορούν να μπλεχτούν στα κορδόνια. Μην τοποθετείτε ποτέ μια κούνια κοντά σε παράθυρα όπου είναι το μωρό ενδέχεται να έχει πρόσβαση.

• Η κούνια δεν έχει πτυσσόμενες πλευρές – καθότι δεν επιτρέπονται πλέον σύμφωνα με σας τελευταίες οδηγίες ασφαλείας και σας ομοσπονδιακούς κανονισμούς.

• Όλα τα μέρη της κούνιας είναι ασφαλή με τα αρχικά της εξαρτήματα. Οι αυτοσχέδιες επισκευές μπορεί να μην είναι ασφαλείς.

• Ελέγχετε τις λίστες ανάκλησης για παλαιότερες κούνιες. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές στον ιστότοπο CPSC.gov

Συμβουλές για έναν ασφαλή ύπνο στο βρεφικό δωμάτιο

• Για να μειώσετε τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), το μωρό σας πρέπει να είναι τοποθετημένο ανάσκελα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Να θυμάστε τη φράση «Πλάτη στο στρώμα» και φροντίστε όλοι όσοι προσέχουν το παιδί σας να ακολουθούν αυτόν τον κανόνα για τον ύπνο του νεογέννητου, ακόμη και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου.

• Η επιφάνεια του στρώματος πρέπει να είναι σταθερή και επίπεδη.

• Δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στην κούνια κατά τη διάρκεια του ύπνου μεγάλα μαξιλάρια, πάντες της κούνιας, κουβέρτες και παιχνίδια.

• Μη χρησιμοποιείτε συσκευές που βάζουν το μωρό για ύπνο. Μπορεί να φαίνονται καλή ιδέα, αλλά το μωρό σας μπορεί να παγιδευτεί και να πνιγεί.

• Το μωρό σας μπορεί να διατηρηθεί ζεστό χρησιμοποιώντας έναν υπνόσακο ή έναν υπνόσακο με φερμουάρ. Μη χρησιμοποιείτε υπνόσακους που μπορούν να ανέβουν προς τα επάνω και να καλύψουν το πρόσωπο του μωρού σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του μωρού κατά τον ύπνο, επισκεφθείτε τα CPSC.gov, το aap.org, και keepingbabiessafe.org

Τα πλεονεκτήματα του λίκνου

Αν και δεν είναι κάτι απαραίτητο για το βρεφικό δωμάτιο, μπορείτε να επιλέξετε ένα λίκνο για σας πρώτους μήνες της βρεφικής ηλικίας. Αυτά τα φορητά βρεφικά κρεβάτια μπορούν να μεταφερθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε στενά το μωρό όταν κοιμάται. Και επειδή τα περισσότερα λίκνα δεν θα μπορούν να στηρίξουν το βάρος του μεγαλύτερου μωρού, είναι χρήσιμα μόνο για τους πρώτους τέσσερις ή πέντε μήνες, πράγμα που τα καθιστά μια πολυτέλεια.

Επιλέγοντας μια αλλαξιέρα

Για τις αλλαγές πάνας του μωρού σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια ειδικά σχεδιασμένη αλλαξιέρα. Μπορείτε σας να χρησιμοποιήσετε μια επίπεδη, ασφαλή επιφάνεια (σας το πάτωμα ή το κρεβάτι), καλυμμένη με ένα υπόστρωμα ή μια πετσέτα. Ό,τι κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι στιβαρή.

Αν αγοράσετε μια αλλαξιέρα ειδικά σχεδιασμένη για την αλλαγή της παιδικής πάνας, βεβαιωθείτε ότι:

• Η αλλαξιέρα είναι στιβαρή και σταθερή, με προστατευτικό κάγκελο 5 εκατοστών και στις τέσσερις πλευρές. Η κορυφή της αλλαξιέρας πρέπει να έχει κοίλο σχήμα, έτσι ώστε η μέση να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τα πλαϊνά.

• Στερεώστε την αλλαξιέρα στον τοίχο (στα στηρίγματα), αν είναι δυνατόν, για να αποφύγετε ανατροπές. Αν η αλλαξιέρα έχει ροδάκια, βεβαιωθείτε ότι έχουν ασφαλίσει.

• Ετοιμάστε όλα τα  σύνεργά σας πριν αλλάξετε το μωρό σας. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, αλλά μακριά από το μωρό σας. Μην αφήνετε το μωρό σας να κρατάει δοχεία με προϊόντα ενώ το αλλάζετε. Αντί για αυτά, δώστε του να κρατήσει ένα παιχνίδι.

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο του στην αλλαξιέρα, ούτε για ένα λεπτό. Να έχετε ΠΑΝΤΑ το ένα σας χέρι πάνω στο μωρό σας όταν χρησιμοποιείτε την αλλαξιέρα, ακόμη κι όταν χρησιμοποιείτε τον παρεχόμενο ιμάντα ασφαλείας. Αγνοήστε το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της αλλαγής σας πάνας – η ασφάλεια του μωρού σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα!

Πριν αγοράσετε ή χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαξιέρα, ελέγξτε για ανακλήσεις στο CPSC.gov.

Επιστροφή στην κορυφή