Skip to main content

Τεχνικές βρεφικού μασάζ

Baby Massage Techniques

Πλέον γνωρίζετε ότι η δύναμη του αγγίγματος και του μασάζ μπορεί να ενισχύσει την υγιή ανάπτυξη του μικρού σας, καθώς και τον δεσμό σας μαζί του, αλλά μπορεί να αναρωτιέστε: Τι πρέπει να κάνω για να ξεκινήσω;

Ακολουθούν ορισμένες τεχνικές και συμβουλές βρεφικού μασάζ που θα σας βοηθήσουν να κάνετε απαλό και ασφαλές μασάζ στο μωρό σας, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη αξία σε αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην κάνετε μασάζ στο μωρό σας εάν νιώθει ναυτία ή έχει μόλις κάνει κάποιο εμβόλιο—η περιοχή της ένεσης μπορεί να μην έχει επουλωθεί ακόμη.

Tip 1 Επιλέξτε μια στιγμή που το μωρό σας είναι χαλαρό και όχι πεινασμένο ή κακοδιάθετο
Tip 2 Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό και ο φωτισμός δεν είναι ιδιαίτερα έντονος. Μπορείτε να βάλετε μια απαλή μουσική να παίζει από πίσω
Tip 3 Τοποθετήστε ό,τι χρειάζεστε δίπλα σας: λάδι, πετσέτα, καθαρές πάνες και ρούχα
Tip 4 Πλύνετε τα χέρια σας και βγάλτε τα κοσμήματά σας
Tip 5 Χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές και άνετο μέρος για να κάνετε το μασάζ και τοποθετήστε το μωρό έτσι ώστε να βλέπει καθαρά το πρόσωπό σας
Tip 6 Πριν ξεκινήσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε, παίρνοντας μερικές βαθιές ανάσες — αυτό θα βοηθήσει και το μωρό σας να χαλαρώσει
Tip 7 Να θυμάστε ότι όλα τα μωρά είναι διαφορετικά και αλλάζουν διαρκώς. Για παράδειγμα, τα μικρά μωρά μπορεί να νιώθουν πιο ασφαλή όταν τα αφήνετε με τα ρούχα τους και όταν νιώθουν κοντά το σώμα των γονιών τους

Χρησιμοποιήστε λάδι όταν κάνετε μασάζ στο μωρό σας

Όταν κάνετε μασάζ στο μωρό σας πρέπει να χρησιμοποιείτε μια μικρή ποσότητα λαδιού με ειδική σύνθεση, όπως το JOHNSON’S® Baby Oil — αρκετή ώστε τα χέρια σας να γλιστρούν άνετα επάνω στην επιδερμίδα του μωρού σας.

Η χρήση λαδιού στο μασάζ του μωρού σας μειώνει την τριβή, κάνοντας τις κινήσεις σας πιο απαλές και ρυθμικές. Σε μια σχετική μελέτη όπου συγκρίθηκαν οι περιπτώσεις μασάζ με λάδι και χωρίς λάδι σε βρέφη ηλικίας 1 μηνός, τα βρέφη στο μασάζ των οποίων χρησιμοποιήθηκε λάδι εμφάνισαν μικρότερη νευρικότητα, λιγότερες γκριμάτσες και μειωμένη ανησυχία (μουρμουρητό και σφίξιμο γροθιάς).

Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε στην επιδερμίδα του μωρού σας. Τα φυσικά έλαια που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα του μωρού σας, όπως το ελαιόλαδο που κυκλοφορεί στην αγορά, μπορεί να βλάψουν τον δερματικό φραγμό και πιθανώς να ξηράνουν την επιδερμίδα του μωρού σας. Το καθαρό λάδι φαρμακευτικού βαθμού, όπως αυτό που χρησιμοποιείται σε όλα τα JOHNSON’S® Baby Oil, υποστηρίζει την προστατευτική λειτουργία του δερματικού φραγμού και βοηθά στην πρόληψη της απώλειας νερού, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της ξηροδερμίας χωρίς να φράζει τους πόρους.

Καλό είναι να μην απλώνετε λάδι σε ερεθισμένη ή κόκκινη επιδερμίδα. Εάν εμφανιστεί εξάνθημα, σταματήστε τη χρήση. Διαβάζετε πάντα την ετικέτα του προϊόντος πριν το χρησιμοποιήσετε.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Φυλάσσετε όλα τα προϊόντα μακριά από παιδιά. Φυλάσσετε τα βρεφικά λάδια σε σημείο όπου δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάποσης ή ακούσιας εισπνοής, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Εάν παρουσιαστούν αναπνευστικά προβλήματα, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Η δύναμη των μυρωδιών και του μασάζ

Το μασάζ δεν είναι απλά μια ευκαιρία για να ωφεληθεί το μωρό σας από το άγγιγμά σας. Είναι επίσης και η ιδανική ευκαιρία για να χρησιμοποιήσει το μωρό σας την αίσθηση της όσφρησης.

Η αίσθηση όσφρησης του μωρού ξεκινά από την 28η εβδομάδα της κύησης, πριν ακόμη εγκαταλείψει τη μήτρα σας! Από όλες τις αισθήσεις, η όσφρηση είναι αυτή που συνδέεται περισσότερο με τη μνήμη και, άρα, οι μυρωδιές μάς βοηθούν να ανακαλέσουμε πιο ζωντανές συναισθηματικά αναμνήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες αισθήσεις. Έχει διαπιστωθεί ότι οι ευχάριστες και οικείες μυρωδιές βελτιώνουν τη διάθεση και την εγρήγορση του μωρού σας.

Η συνεπής χρήση του ίδιου αρωματικού βρεφικού λαδιού για το μασάζ του μωρού σας, όπως το JOHNSON’S Baby Oil, δεν βοηθά μόνο το παιδί σας να ανακαλεί στοργικές αναμνήσεις από τις στιγμές που περάσατε μαζί στη μετέπειτα ζωή του, αλλά μπορεί επίσης να το βοηθήσει να αναγνωρίζει ότι, αμέσως μόλις αρχίσετε να απλώνετε το λάδι στην επιδερμίδα του, έχει ξεκινήσει η ώρα του μασάζ και πλέον μπορεί να χαλαρώσει και να σας αφιερωθεί πλήρως.

Η επιστήμη του μωρού!

Η επαφή ανάμεσα στην επιδερμίδα του γονιού και του μωρού, η οποία είναι γνωστή και ως «φροντίδα του καγκουρό», είναι μια αποτελεσματική πρακτική με ευεργετικές συνέπειες ειδικά για τα πρόωρα βρέφη ή τα βρέφη που γεννιούνται λιποβαρή.

Για τα βρέφη αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή ανάμεσα στην επιδερμίδα του γονιού και του μωρού μπορεί να ενισχύσει τη στοργική σχέση με τη μαμά και τον μπαμπά, να βελτιώσει την ικανότητα σκέψης, να αυξήσει την πιθανότητα θηλασμού και να μειώσει τον αριθμό των ημερών που περνά το παιδί στο νοσοκομείο.

Μέσω του μασάζ θα έχετε τη δυνατότητα να αντιληφθείτε πιο εύκολα τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί το μωρό σας. Θα μάθετε να «διαβάζετε» τι του αρέσει, τι δεν του αρέσει, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά του. Θα διαπιστώσετε ποια είναι η καλύτερη ώρα για αγκαλιά, παιχνίδι και χαλάρωση. Και η σχέση σας θα αναπτυχθεί καθώς εσείς μαθαίνετε το μωρό σας και αυτό μαθαίνει εσάς.

Επιστροφή στην κορυφή