Skip to main content

Παιχνίδι με το νήπιό σας

Τα νήπια αρχίζουν να ανακαλύπτουν πώς λειτουργεί αυτός ο μεγάλος, συναρπαστικός και περίπλοκος κόσμος, χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να εξερευνήσουν τα πάντα, από το πάτωμα της κουζίνας μέχρι την αμμοδόχο στον κήπο. 

Η απόλυτη διάθεση για ανακάλυψη δίνει στο παιδί σας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να διεγείρει τις αισθήσεις του.   Όταν διεγείρονται πολλές αισθήσεις, οι διεργασίες εκμάθησης του εγκεφάλου ενισχύονται περισσότερο σε σύγκριση με τη χρήση μόνο μίας αίσθησης. Έτσι, η ώρα του παιχνιδιού μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στη γνωστική ανάπτυξή του.

Το παιδί σας μαθαίνει να επικοινωνεί καλύτερα με χειρονομίες, ήχους και λέξεις. Επιπλέον, μαθαίνει να στέκεται στα δύο πόδια και να περπατά προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μάθει να τρέχει, να πηδά και να σκαρφαλώνει. Επίσης, να χρησιμοποιεί τα δάχτυλα και τα χέρια του για να εξερευνήσει με πιο πολύπλοκους τρόπους οπότε, ετοιμαστείτε για λίγη εξάσκηση.

Κάθε παιδί έχει ένα διαφορετικό στυλ εξερεύνησης. Μερικά παιδάκια εστιάζουν πολύ στη δράση. Άλλα απολαμβάνουν τα πιο ήρεμα παιχνίδια και ευχαριστιούνται περισσότερο την ησυχία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δοκιμάστε μερικά από τα παιχνίδια που σας προτείνουμε παρακάτω και δείτε τι λειτουργεί καλύτερα με το παιδί σας. 

Τρέξιμο, σκαρφάλωμα και παιχνίδια δράσης

Τα κλασικά παιχνίδια, όπως το «Γύρω-γύρω όλοι» και το «Περνά, περνά η μέλισσα», είναι αυτά που συνήθως αρέσουν στα παιδιά και τους προτρέπουν να κινούνται, να τραγουδούν, να ακούν, να περιμένουν τη σειρά τους και να συνεργάζονται. Φυσικά, οι βόλτες στο πάρκο και την παιδική χαρά ή το προγραμματισμένο παιχνίδι στην αυλή παρέχουν ευκαιρίες για τρέξιμο, σκαρφάλωμα και παιχνίδι με άλλα παιδιά. Κάποια βροχερή μέρα, προσπαθήστε να φτιάξετε μια διαδρομή με εμπόδια σε εσωτερικό χώρο ή να στήσετε μια σκηνή και να πείτε μια ιστορία.

Ας το κάνουμε ξανά... και ξανά... και ξανά

Με την επανάληψη τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν τα πράγματα και πώς ταιριάζουν μεταξύ τους. Ίσως το παιδί σας να χρειαστεί να γεμίσει ένα κουτί με παιχνίδια και να τα πετάξει έξω πολλές φορές για να κατανοήσει το «γεμάτο-άδειο» και το «μέσα-έξω». Επιπλέον, το παιδί σας μπορεί να θελήσει να ακούσει την ίδια ιστορία ξανά και ξανά ή να ξανατραγουδήσει το ίδιο τραγούδι. Αυτού του  είδους επανάληψης βοηθά το παιδί σας να ξέρει τι να περιμένει και παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου. Μάλιστα, το βοηθά να αποκτά νέες δεξιότητες και ενισχύει την αυτοπεποίθησή του.

Συνέχισε το τραγούδι

Καθώς το παιδί σας μαθαίνει μέσω της μίμησης, απολαμβάνει να τραγουδά τραγούδια και να σας ακούει να του διαβάζετε βιβλία με λέξεις που ομοιοκαταληκτούν. Είναι ευκολότερο να μάθει λέξεις με ομοιοκαταληξία ή μουσική. Για να αυξήσετε τη συμμετοχή του, δοκιμάστε να σταματήσετε κάποιο τραγούδι. Ξέρει τα επόμενα λόγια; Χορέψτε μαζί του στον ρυθμό της μουσικής και εξασκήστε τα πόδια και τα χέρια του. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να το βοηθήσετε να εκφραστεί και να βιώσει την ελευθερία των κινήσεων.

Χέρια σε διαρκή κίνηση

Κατά την εξερεύνησή τους, τα παιδιά συνήθως θέλουν να ανακαλύπτουν πώς να κάνουν τα πράγματα να λειτουργούν. Χρησιμοποιούν τα δάχτυλα και τα χέρια τους για να πατούν κουμπιά, να βάζουν πράγματα σε κουτιά και να τα αδειάζουν, καθώς και να γυρίζουν σελίδες. Γνωρίζοντας πώς να πιέζει και να τραβάει, το παιδί σας έχει τη δυνατότητα να βάζει μουσική και να απολαμβάνει ένα πολύτιμο βιβλίο. Επιπλέον, στο παιδί σας μπορεί να αρέσει η ζωγραφική με τα δάχτυλα, το σχέδιο, το παιχνίδι με πλαστελίνη ή το στύψιμο ενός βρεγμένου σφουγγαριού. 

Επιστροφή στην κορυφή