Skip to main content

Οι αλλαγές στο σώμα σας

Καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη σας θα παρατηρήσετε ορισμένες σωματικές αλλαγές, όπως πόνοι στη μέση, πρόσληψη βάρους και κατακράτηση υγρών. Αυτά τα συμπτώματα, αν και είναι ενοχλητικά, είναι απολύτως φυσιολογικά και μερικές φορές συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και για κάποιο διάστημα μετά τον τοκετό.

Στο μεταξύ, υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε αυτά τα συμπτώματα, ώστε να νιώθετε όσο πιο καλά γίνεται στο διάστημα της εγκυμοσύνης αλλά και αργότερα.

Αύξηση σωματικού βάρους

Να θυμάστε ότι η πρόσληψη βάρους είναι σημαντική για μια υγιή εγκυμοσύνη και ότι θα χάσετε τα επιπλέον κιλά αργότερα, αφού γεννήσετε το μωρό σας. Εστιάστε στα εξής:

 • Να τρώτε θρεπτικά γεύματα
 • Να αποφεύγετε τα έτοιμα φαγητά
 • Να ασκήστε τακτικά (εφόσον το επιτρέπει ο γιατρός σας).

Πόνοι μέσης

Αν αντιμετωπίζετε πόνους στη μέση την περίοδο της εγκυμοσύνης, δοκιμάστε τις παρακάτω μεθόδους (υπό την επίβλεψη του γιατρού σας), για να περιορίσετε τις ενοχλήσεις και να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ:

 • Κάντε διατάσεις ή ασκήσεις γιόγκα για ενδυνάμωση και διάταση των μυών της μέσης και των ποδιών
 • Κάντε μασάζ για ευεξία και χαλάρωση των σφιγμένων μυών της πλάτης
 • Προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι με λυγισμένα γόνατα και ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας, για στήριξη των μυών της πλάτης

Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους

Λόγω της κατακράτησης περισσότερων υγρών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να παρουσιάζετε πρήξιμο στα πόδια, στους αστραγάλους ή/και στις γάμπες (οίδημα), ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο. Για να ανακουφίσετε αυτό το φαινόμενο:

 • Φροντίστε να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία
 • Φοράτε άνετα παπούτσια
 • Αποφύγετε να κάθεστε ή να στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα

Σημείωση: Αν παρατηρήσετε πρήξιμο στο πρόσωπο ή στα χέρια, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ενδέχεται να είναι ένδειξη προεκλαμψίας, μιας επικίνδυνης πάθησης στη διάρκεια της κύησης.

Κνησμός

Το φαινόμενο του κνησμού κατά την κύηση είναι σύνηθες, καθώς το δέρμα τεντώνεται στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους. Πολλές γυναίκες παρατηρούν επίσης ερυθρότητα στις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών, ενώ ορισμένες αιτίες που συνήθως προκαλούν κνησμό (όπως ξηροδερμία, εκζέματα ή αλλεργίες) ενδέχεται να είναι ακόμη πιο έντονες στη διάρκεια της κύησης.

Για να περιορίσετε τις ενοχλήσεις, αποφύγετε το μπάνιο ή το ντους με πολύ ζεστό νερό, χρησιμοποιείτε ήπια σαπούνια και επιλέξτε μια λοσιόν χωρίς άρωμα για την ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Έντονος κνησμός


Ο εξαιρετικά έντονος κνησμός κατά το δεύτερο και, συχνότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης μπορεί να είναι ένδειξη ενδοηπατικής χολόστασης, ενός προβλήματος του ήπατος που επηρεάζει έως και το 2% των εγκύων και ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο. Εάν πιστεύετε ότι ανήκετε σε αυτήν την περίπτωση, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό ή τη μαία σας. Ο γιατρός θα σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις γι’ εσάς και το μωρό σας.

Πότε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας: Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας αμέσως, αν αισθάνεστε πολύ έντονο κνησμό στο σώμα.

Ραγάδες

Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά όλες τις γυναίκες. Επειδή οι ραγάδες εμφανίζονται στα σημεία όπου το δέρμα τεντώνεται γρήγορα λόγω της αύξησης του βάρους, μπορείτε να περιορίσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ραγάδων φροντίζοντας να έχετε μια σταδιακή αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη και αποφεύγοντας την πρόσληψη υπερβολικού βάρους σε σχέση με τον σωματότυπό σας.

Αν εμφανίσετε ραγάδες, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε την έντονη όψη τους. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, κάποιες τοπικές αλοιφές, όπως η κρέμα τρετινοΐνης, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, ωστόσο θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσετε αμέσως μετά τον τοκετό (σημείωση: ορισμένες αλοιφές δεν είναι ασφαλείς για χρήση στη διάρκεια της κύησης ή/και της γαλουχίας, επομένως θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας).

Γρήγορη ανάπτυξη των νυχιών

Περίπου γύρω στον τέταρτο μήνα ίσως παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Μπορεί, επίσης, να είναι πιο μαλακά ή εύθραυστα και να εμφανίσουν μικρές αυλακώσεις. Θα επιστρέψουν στη φυσιολογική τους κατάσταση μερικούς μήνες μετά τον τοκετό.

Θετικές αλλαγές στο σώμα

Παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, παρουσιάζονται και κάποιες αλλαγές που θα θέλατε να διαρκέσουν για πάντα, όπως:

 • Τα λαμπερά και πλούσια μαλλιά
 • Η λεγόμενη «λάμψη» στο δέρμα
 • Το πλούσιο μπούστο
Επιστροφή στην κορυφή