Skip to main content

Οργάνωση παιδικού δωματίου

Preparing a Baby’s Nursery

Η οργάνωση του παιδικού δωματίου είναι ένας ιδανικός τρόπος για να εκφράσετε τον ενθουσιασμό σας για τον ερχομό του μωρού! Εσείς και το μωρό σας θα περνάτε πολύ χρόνο στο παιδικό δωμάτιο, ιδίως τις πρώτες ημέρες που θα επιστρέψετε στο σπίτι. Επομένως, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ήρεμο, άνετο και ασφαλές περιβάλλον γι’ εσάς και το μωρό.

Σχεδιάστε το κατάλληλο περιβάλλον

Ο χώρος που θα κοιμάται το μωρό σας — είτε πρόκειται για ένα σημείο στο δικό σας υπνοδωμάτιο είτε για έναν ξεχωριστό χώρο — πρέπει να είναι ένα ήσυχο περιβάλλον, με χαμηλό φωτισμό και περιορισμένη κίνηση. Μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας θα περνάει πολύ χρόνο ξαπλωμένο και κοιτάζοντας προς τα επάνω, επομένως φροντίστε να μην υπάρχουν πολύ δυνατά φώτα στο ταβάνι.

Το δωμάτιο πρέπει να είναι ένας ήσυχος και άνετος χώρος, με πρακτική διαρρύθμιση γι’ εσάς και το μωρό σας. Τοποθετήστε τα έπιπλα και τα διάφορα είδη με τον πιο λογικό κατά τη γνώμη σας τρόπο, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να χρειαστεί να τους αλλάξετε θέση, αν δείτε ότι δεν σας εξυπηρετεί η διαρρύθμιση που έχετε επιλέξει τώρα.

Οι καθημερινές στιγμές φροντίδας της επιδερμίδας του μωρού, το μασάζ και η προετοιμασία του μωρού για τον βραδινό ύπνο διεγείρουν την όσφρηση και την αφή, αλλά το παιδικό δωμάτιο μπορεί να διεγείρει και την όραση του μωρού. Τοποθετήστε ένα κρεμαστό παιχνίδι πάνω από την κούνια (αφού ελέγξετε ότι είναι απολύτως ασφαλές) και ενδιαφέρουσες εικόνες στους τοίχους. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να εκφράσετε την καλλιτεχνική σας φύση, δημιουργώντας ένα χαρούμενο τοίχο με σχέδια που θα κινούν το ενδιαφέρον του μωρού. Οι διεργασίες της μάθησης στον εγκέφαλο του μωρού σας εμπλουτίζονται ακόμη περισσότερο με τα πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, σε σχέση με τη διέγερση μίας μόνο αίσθησης.

Ωστόσο, φροντίστε να επιλέξετε αποχρώσεις και διακοσμητικά στοιχεία που σας αρέσουν και σας χαλαρώνουν, καθώς έτσι μπορείτε να απολαμβάνετε το δωμάτιο και εσείς μαζί με το μωρό σας.

Σκεφτείτε την επιλογή μιας καλαθούνας

Τους πρώτους μήνες του μωρού σας, ίσως προτιμάτε να το κοιμίζετε μέσα σε καλαθούνα. Αυτό θα σας διευκολύνει να το μεταφέρετε εύκολα σε διαφορετικούς χώρους του σπιτιού, ώστε να το προσέχετε ενώ κοιμάται.

Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξετε αυτή τη λύση. Καθώς οι περισσότερες καλαθούνες δεν υποστηρίζουν το βάρος μεγαλύτερων μωρών, ουσιαστικά είναι χρήσιμες μόνο για τους πρώτους τέσσερις έως πέντε μήνες, επομένως είναι περισσότερο μια επιλογή πολυτελείας.

Επιλέξτε μια ασφαλή κούνια

Οι ανάγκες ενός νεογέννητου είναι απλές: ένα σταθερό, επίπεδο στρώμα και ένα ασφαλές κάλυμμα για να αισθάνεται προστασία και σιγουριά.

Σε περίπτωση που πρόκειται να δανειστείτε μια μεταχειρισμένη κούνια, βεβαιωθείτε ότι πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

 • Η απόσταση ανάμεσα στα κάγκελα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα έξι εκατοστά, ώστε να μην είναι δυνατό να περάσει το μωρό ανάμεσα και να γλιστρήσει. Δεν υπάρχουν σπασμένα κάγκελα ή κάγκελα που λείπουν
 • Το στρώμα εφαρμόζει σφιχτά στην κούνια. Δεν θα πρέπει να υπάρχει απόσταση μεγαλύτερη από δύο δάχτυλα ανάμεσα στο στρώμα και τα πλαϊνά τμήματα της κούνιας. Αφαιρέστε οποιαδήποτε πλαστικά προστατευτικά καλύμματα. Εάν χρησιμοποιείτε σεντόνι, φροντίστε να εφαρμόζει σφιχτά στο στρώμα
 • Αν η κούνια διαθέτει θόλο, βεβαιωθείτε ότι το γωνιακό υποστύλωμα δεν είναι ψηλότερο από 0,15 εκατοστά περίπου ή στενότερο από περίπου 40,6 εκατοστά, για να αποφύγετε το σκάλωμα των ρούχων του μωρού ή την πρόκληση τραυματισμών.
 • Δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακοσμητικά ανοίγματα στο προσκέφαλο ή την κάτω πλευρά της κούνιας, καθώς μπορεί να σφηνώσουν το κεφάλι ή τα άκρα του μωρού
 • Για να αποφύγετε την πιθανότητα εμπλοκών, φροντίστε να αφαιρέσετε όλα τα κινούμενα και κρεμαστά παιχνίδια όταν το μωρό σας γίνει 4 μηνών ή αρχίζει να σηκώνεται μόνο του. Όταν το μωρό σας είναι κάτω από 4 μηνών, βεβαιωθείτε ότι τα κρεμαστά παιχνίδια είναι τοποθετημένα με ασφάλεια και μακριά από το μωρό, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης τους στην κούνια.
 • Η κούνια δεν πρέπει να τοποθετείται ποτέ κοντά σε παράθυρο με κουρτίνες που έχουν κορδόνια ή κοντά στα καλώδια της συσκευής ενδοεπικοινωνίας. Τα κορδόνια και τα καλώδια ενέχουν τον κίνδυνο πνιγμού. Μην τοποθετείτε ποτέ την κούνια κοντά σε παράθυρα με εύκολη πρόσβαση.
 • Η κούνια δεν πρέπει να έχει πλαϊνές πλευρές που κατεβαίνουν.Αυτά τα μοντέλα έχουν πλέον απαγορευτεί σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες και τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς ασφαλείας.
 • Όλα τα τμήματα της κούνιας πρέπει να είναι σταθερά ενωμένα με τα αυθεντικά εξαρτήματα. Οι αυτοσχέδιες επισκευές ενδέχεται να μην είναι ασφαλείς.

Ασφαλής ύπνος

 • Τοποθετώντας το μωρό για ύπνο ανάσκελα περιορίζονται οι πιθανότητες εμφάνισης SIDS (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου). Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι φροντίζουν το μωρό ακολουθούν αυτήν την οδηγία, ακόμη και για τα σύντομα διαστήματα ύπνου του μωρού στη διάρκεια της ημέρας.
 • Το μωρό πρέπει να κοιμάται σε ένα επίπεδο και σταθερό στρώμα.
 • Μην τοποθετείτε στην κούνια του μωρού, ενώ κοιμάται, χνουδωτά μαξιλάρια, πάντες κούνιας, κουβέρτες και παιχνίδια.
 • Μην χρησιμοποιείτε βοηθήματα τοποθέτησης σώματος (σφήνες). Ίσως να φαίνονται καλή ιδέα, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο ασφυξίας, εάν το μωρό παγιδευτεί σε μια θέση.
 • Για να προστατέψετε το μωρό από το κρύο προτιμήστε έναν υπνόσακο, όπως ένα μοντέλο με φερμουάρ. Μην χρησιμοποιείτε υπνόσακους που μπορεί να διπλώνουν προς τα επάνω καλύπτοντας το πρόσωπο του μωρού.

Διαλέξτε αλλαξιέρα

Για την αλλαγή πάνας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια ειδικά σχεδιασμένη αλλαξιέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια επίπεδη, ασφαλή επιφάνεια (όπως το πάτωμα ή ένα κρεβάτι), καλυμμένη με ένα στρώμα αλλαγής ή μια πετσέτα. Ό,τι κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι γερή.

Εάν αγοράσατε μια ειδικά σχεδιασμένη αλλαξιέρα, βεβαιωθείτε ότι:

 • o Η αλλαξιέρα είναι γερή και σταθερή και διαθέτει πλαϊνά υπερυψωμένα τμήματα ύψους περίπου 5 εκατοστών. Η επιφάνεια της αλλαξιέρας θα πρέπει να είναι κοίλη, έτσι ώστε το μέσο τμήμα της να είναι ελαφρά χαμηλότερο από τα άκρα της.
 • o Σταθεροποιήστε την αλλαξιέρα στον τοίχο (με στηρίγματα), αν είναι δυνατόν, ώστε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο ανατροπής. Αν η αλλαξιέρα έχει ρόδες, βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα ασφαλισμένες.
 • o Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε έτοιμα προτού αλλάξετε το μωρό σας. Φροντίστε να βρίσκονται σε σημείο όπου τα φτάνετε εσείς, αλλά όχι και το μωρό σας. Μην δίνετε στο μωρό σας να κρατάει συσκευασίες προϊόντων την ώρα που το αλλάζετε. Προτιμήστε να του δώσετε κάποιο παιχνίδι.

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο του πάνω στην αλλαξιέρα, ούτε για μια στιγμή.Να κρατάτε ΠΑΝΤΑ με το ένα χέρι το μωρό σας, όταν βρίσκεται πάνω στην αλλαξιέρα, ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε τον παρεχόμενο ιμάντα ασφαλείας. Και αγνοήστε το τηλέφωνο – προηγείται η ασφάλεια του μωρού σας!

Επιστροφή στην κορυφή