Skip to main content

Οδηγός μασάζ σε νεογέννητα

Newborn Massage Guide

Παρόλο που το νεογέννητό σας μοιάζει εύθραυστο, μην φοβηθείτε να ξεκινήσετε το συχνό μασάζ σε σύντομο διάστημα από τη γέννησή του. Το συχνό μασάζ συμβάλλει στη χαρούμενη και υγιή ανάπτυξη του μωρού σας και ενισχύει το δέσιμό σας μαζί του.

Το άγγιγμα είναι ένας πανίσχυρος τρόπος για να μεταδώσετε την αγάπη σας προς το μωρό σας.

Στην πραγματικότητα, 25-120 λεπτά επαφής με το γυμνό δέρμα αμέσως μετά τη γέννα, μπορούν να επηρεάσουν θετικά την αλληλεπίδρασή σας με το μικρό σας έως και έναν χρόνο μετά!
Τις πρώτες βδομάδες, χρησιμοποιήστε αργά και θετικά χάδια, χωρίς να επιμένετε πολλή ώρα σε μία περιοχή. Οι αισθήσεις των νεογέννητων μωρών είναι ιδιαίτερα οξυμένες και τα περισσότερα αναζητούν παρηγοριά στην αγκαλιά των γονιών τους τις πρώτες βδομάδες, ενώ άλλα μπορεί να απλώς να επιζητούν ένα απαλό χάδι στην πλάτη τους, πάνω από τα ρουχαλάκια τους.

Massage Resting Hands

Χαλαρά χέρια

Αν το μωρό σας λέει «ναι» σε ένα μασάζ, ξεκινήστε ακουμπώντας απαλά το χέρι σας πάνω του. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται πριν το μασάζ σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί όταν το μωρό σας χρειάζεται διάλειμμα κατά τη διάρκεια του μασάζ. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να νιώσει το μωρό ασφάλεια και να απολαύσει το άγγιγμα.


Massage Legs

Πόδια

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό λάδι στα χέρια σας πριν ξεκινήσετε. Ξεκινήστε με τα πόδια του νεογέννητου, επειδή σε αυτήν συνήθως την περιοχή τα μωρά είναι πιο δεκτικά. Τα χάδια με κίνηση προς τα κάτω είναι πιο χαλαρωτικά.

Πόδια – πιέσεις

Με το ένα χέρι, κρατήστε απαλά τον αστράγαλο του μωρού σας. Τοποθετήστε το άλλο χέρι στο πάνω μέρος του μηρού του, κλείνοντας την παλάμη γύρω από το πόδι, και φέρτε το προς τον αστράγαλο. Επαναλάβετε με σταθερές αλλά απαλές ρυθμικές κινήσεις, πρώτα με το ένα χέρι και μετά με το άλλο.


Massage Feet

Πέλματα

Το μασάζ στα πέλματα αρέσει συνήθως πολύ στα μωρά. Προσέξτε τις αντιδράσεις του μωρού σας, σε περίπτωση που νιώσει ευαισθησία. Λίγο μασάζ στα πέλματα μπορεί να έχει θετική επίδραση σε ολόκληρο το σώμα.

Πιέστε ελαφρώς και κάντε μαλάξεις σε κάθε δάχτυλο, ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας. Χρησιμοποιώντας εναλλάξ τους δύο αντίχειρες, κάντε μαλάξεις στο πάνω μέρος του πέλματος, από τα δάχτυλα ως τον αστράγαλο. Επαναλάβετε αρκετές φορές.


Massage Tummy

Κοιλιά

Όταν επουλωθεί ο ομφάλιος λώρος του μωρού σας, το απαλό μασάζ στην κοιλίτσα του βοηθά με την πέψη και τα κοιλιακά προβλήματα.

Ξεκινήστε ακουμπώντας σταθερά αλλά χαλαρά το χέρι σας πάνω στην κοιλιά του μωρού.

Αν το μωρό σας δείχνει χαρούμενο, κάντε απαλές καθοδικές κινήσεις, με το ένα χέρι να ακολουθεί το άλλο.


Massage Back

Πλάτη

Η επαφή με το γυμνό δέρμα ενισχύει την αίσθηση δεσίματος ανάμεσα στο μωρό, τη μαμά και τον μπαμπά.

Κρατώντας το μωρό κοντά στο στήθος σας, κάντε μασάζ στην πλάτη του, ξεκινώντας από τον αυχένα και τραβώντας το χέρι μέχρι τους γλουτούς του.

Μέσω του μασάζ θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε καλύτερα πώς επικοινωνεί το μωρό σας και θα σκεφτείτε διάφορες ιδέες για να το υποστηρίξετε κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Εσείς και το μωρό σας θα ανακαλύψετε τι είναι καλύτερο και για τους δυο σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μασάζ είναι κάτι που κάνετε με το μωρό σας και όχι στο μωρό σας.

Αυτές οι κινήσεις μασάζ βασίζονται στο βιβλίοINFANT MASSAGE: A Handbook for Loving Parents της Vimala McClure, ιδρύτριας του IAIM.

Το IAIM είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν στηρίζει κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.

Επιλόχειος κατάθλιψη – πώς να χρησιμοποιήσετε το άγγιγμα για να επικοινωνήσετε και να δεθείτε

Μετά τη γέννηση του μωρού τους, πολλές μητέρες και κάποιοι μπαμπάδες υποφέρουν από κάποια μορφή κατάθλιψης. Η επιλόχειος μελαγχολία είναι συνηθισμένη και κάνει τη μαμά να νιώθει γεμάτη χαρά τη μια στιγμή και ιδιαίτερα ευσυγκίνητη την άλλη. Αυτό συνήθως εξασθενεί έπειτα από μερικές μέρες. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι πολύ πιο σοβαρή και μεγαλύτερης διάρκειας πάθηση, ενώ μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού ή αργότερα.

Έρευνες πάνω στην επιλόχειο κατάθλιψη δείχνουν ότι το μασάζ μπορεί να ενισχύσει την επαφή ανάμεσα στον γονιό και το μωρό, ενθαρρύνοντας την επαφή με τα μάτια, την επαφή με το δέρμα και τη φωνητική αλληλεπίδραση.

Σας συνιστούμε να μάθετε περισσότερα από κάποιον ειδικό στο βρεφικό μασάζ, για να αποκτήσετε πιο συνολικό όφελος. Η συμμετοχή σε μια ομάδα βρεφικού μασάζ είναι ένας ιδανικός τρόπος για να μάθετε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας με ασφάλεια.

Η Διεθνής ένωση βρεφικού μασάζ (IAIM) παρέχει χρήσιμες οδηγίες σε γονείς σε όλο τον κόσμο εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.iaim.net.

Επιστροφή στην κορυφή