Skip to main content

Η επιδερμίδα του μωρού σας είναι εξαιρετικά απαλή και ευαίσθητη, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του και για αυτό είναι αρκετά επιρρεπείς σε διάφορες δερματολογικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα. Όμως, οι περισσότερες από αυτές δεν θα πρέπει να σας απασχολούν, καθώς άλλες είναι πλήρως ιάσιμες και άλλες υποχωρούν μόνες τους. Συνεχίστε την ανάγνωση, για να μάθετε περισσότερα για μία από αυτές τις παθήσεις, την ατοπική δερματίτιδα και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Η ατοπική δερματίτιδα (ή αλλιώς ατοπικό δέρμα ή βρεφικό έκζεμα) είναι μία χρόνια πάθηση που, σύμφωνα με έρευνες, προσβάλει το 25% των βρεφών σε όλον τον κόσμο, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί από τους πρώτους μήνες ζωής ενός βρέφους έως και τα δύο του χρόνια. Πρόκειται για μια χρόνια δερματική φλεγμονή  που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως ξηροδερμία και έκζεμα.

Τα εξανθήματα της ατοπικής δερματίτιδας εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, χωρίς αυτό να αποκλείει άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια και το στήθος. Χαρακτηριστικό της πάθησης είναι η έντονη φαγούρα αλλά και ο πόνος που σίγουρα είναι δυσάρεστα για τα βρέφη και μπορεί να τους προκαλέσουν δυσφορία.

Ποια είναι τα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας;

Δυστυχώς τα αίτια της εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας είναι πολλά και τα περισσότερα από αυτά είναι μη ελεγχόμενα, καθώς αφορούν την κληρονομικότητα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι στα 2/3 περίπου των περιπτώσεων με ατοπική δερματίτιδα, κύριος ένοχος είναι η γενετική προδιάθεση και πιο συγκεκριμένα το ιστορικό αλλεργιών.

Βέβαια, πολλές φορές  η πάθηση αυτή οφείλεται σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, αλλά και στο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα παρατηρήσετε ότι οι εξάρσεις της πάθησης συμβαίνουν κατά κύριο λόγο τον χειμώνα, καθώς το κρύο και ο αέρας επιδεινώνουν τη φλεγμονή.

Τα διαφορετικά είδη της δερματίτιδας που πρέπει να προσέξετε

Η δερματίτιδα  είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στη φλεγμονή της επιδερμίδας. Μία δερματίτιδα μπορεί να έχει πολλές μορφές, να προσβάλλει διαφορετικά σημεία του σώματος και να εμφανίζεται εξαιτίας διαφορετικών αιτιών. Το πιο συχνό είδος δερματίτιδας είναι η ατοπική δερματίτιδα που αναφέρουμε σε αυτή την ενότητα.

Ένα άλλο συχνό είδος δερματίτιδας που εμφανίζεται στα μωρά είναι η δερματίτιδα εξ’ επαφής. Αυτή η δερματίτιδα προκύπτει όταν κάποιος (στην συγκεκριμένη περίπτωση το μωρό σας) έρθει σε επαφή απευθείας με τον αλλεργιογόνο παράγοντα. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι κάποιο άρωμα, μία καλλυντική κρέμα, ακόμη και τα συντηρητικά που περιέχονται σε διάφορα προϊόντα.

Ένα άλλο είδος δερματίτιδας είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία προκαλείται από τους μύκητες που βρίσκονται μέσα στα φυσικά έλαια που παράγει η επιδερμίδα μας, το γνωστό δηλαδή σμήγμα. Και αυτή η δερματίτιδα παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις ανάλογα με την εποχή.

Μέτρα πρόληψης για την ατοπική δερματίτιδα

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για την κληρονομική ατοπική δερματίτιδα. Αυτό που σίγουρα μπορείτε να κάνετε, είναι να ακολουθήσετε μια καθημερινή ρουτίνα φροντίδας και ενυδάτωσης της επιδερμίδας του μωρού σας.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  • Κάντε καθημερινά μπάνιο στο μωρό σας με χλιαρό νερό.
  • Επιλέξτε ένα ήπιο σαμπουάν και αφρόλουτρο που δεν ξηραίνει το δέρμα.
  • Μην ξεπερνάτε τα 10 λεπτά στο νερό.
  • Μετά το μπάνιο, σκουπίστε απαλά την επιδερμίδας του μωρού σας και φροντίστε να μην υπάρχει υγρασία στις πτυχώσεις, όπως τις μασχάλες, τα μπουτάκια και κάτω από τον λαιμό.
  • Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα ή ένα ειδικό έλαιο που δεν ξεπλένεται, για μεγαλύτερη ενυδάτωση.
  • Αποφύγετε τις χημικές ουσίες που ενδέχεται να ερεθίσουν την ευαίσθητη επιδερμίδα του παιδιού σας.
  • Φοράτε στο παιδί σας μόνο βαμβακερά ρούχα, αποφεύγοντας τα μάλλινα και τα νάιλον, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό.

Ακολουθήστε αυτά τα μέτρα, κυρίως τον χειμώνα, γιατί τότε η ατοπική δερματίτιδα βρίσκεται σε έξαρση.

Θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα

Αν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει ατοπική δερματίτιδα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας. Αυτός θα είναι σε θέση είτε να σας δώσει κάποια αγωγή είτε να σας παραπέμψει σε έναν δερματολόγο. Κύριος στόχος όλων των θεραπειών για την ατοπική δερματίτιδα, είναι η ενίσχυση του δερματικού φραγμού, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στα αλλεργιογόνα που «επιτίθενται» στην επιδερμίδα του μωρού σας.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση ενυδατικών κρεμών που έχουν διττό ρόλο. Αρχικά, ενισχύουν τον δερματικό φραγμό, αλλά παράλληλα καταπολεμούν την ξηρότητα και καταπραΰνουν την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού σας.

Πέρα από τη χρήση αλοιφών, συνιστάται να αποφεύγετε το καυτό μπάνιο. Αντίθετα, προτείνεται να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό και ένα ήπιο καθαριστικό τόσο για το σώμα όσο και το πρόσωπο. Τόσο το καυτό νερό όσο και τα σκληρά σαμπουάν και αφρόλουτρα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα και να προκαλέσουν περισσότερο ερεθισμό και φαγούρα στο μωρό σας.

Τέλος, δώστε προσοχή στην πετσέτα που χρησιμοποιείτε. Διαλέξτε μια μαλακή βαμβακερή πετσέτα και κάντε ταμποναριστές κινήσεις στο δέρμα του μωρού σας μετά το μπάνιο για να το σκουπίσετε, αποφεύγοντας το τρίψιμο. Καλό θα ήταν να αλλάζετε τακτικά την πετσέτα.

Επιστροφή στην κορυφή