Skip to main content

Αξιοποιώντας πλήρως την ώρα του μπάνιου

Making the Most of Bath Time

Το απαλό και στοργικό άγγιγμά σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου του μωρού σας και η τρυφερή αγκαλιά σας μετά το μπάνιο, ενισχύουν την υγιή και χαρούμενη ανάπτυξή του. 

Ωστόσο, η Παγκόσμια Έκθεση της JOHNSON’S® για την Ώρα του Μπάνιου έδειξε ότι παρόλο που το 84% των γονέων δηλώνουν ότι η ώρα του μπάνιου είναι ίσως ο ποιοτικότερος χρόνος που περνούν με το μικρό τους, πολλοί εξακολουθούν να υποτιμούν τη σημασία και τα οφέλη του.

Νέες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι πολυαισθητηριακές εμπειρίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον σχηματισμό του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του μωρού σας. Η ώρα του μπάνιου είναι μια ιδανική ευκαιρία για τη διάπλαση της ανάπτυξης του μωρού σας, καθώς εμπεριέχει αισθήσεις όπως η αφή, η όραση, η όσφρηση και η ακοή.

Κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη

Τι μπορείτε να κάνετεΤι μαθαίνει το παιδί σας
Διασκεδάστε και επαινέστε τα κατορθώματα του παιδιού σας, όπως όταν ζουλάει το νερό από το σφουγγάρι ή κάνει ένα παιχνίδι να επιπλέει.Ότι είναι έξυπνο και ικανό και ότι χαίρεστε να μοιράζεστε τις ανακαλύψεις του όταν παίζετε μαζί.
Εξερευνήστε και παίξτε παιχνίδια όπως η ανακίνηση του νερού μπρος-πίσω για να δημιουργηθούν κυματάκια.Τη δεξιότητα του να κάνει τα πράγματα με τη σειρά και ότι οι δραστηριότητες με άλλους είναι διασκεδαστικές και ικανοποιητικές εμπειρίες.
Καθίστε αγκαλιά μετά την ώρα του μπάνιου και απολαύστε πολύτιμες στιγμές δεσίματος με το παιδί σαςΌτι το αγαπούν, κάτι που ενισχύει την αυτοπεποίθησή του.

Ανάπτυξη και ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων και της ικανότητας σκέψης του μωρού

Τι μπορείτε να κάνετεΤι μαθαίνει το παιδί σας
Συνδεθείτε με το μωρό σας. Για παράδειγμα, όταν το μωρό σας κάνει ήχους και χειρονομίες, όπως όταν σας δείχνει ότι θέλει να του διαβάσετε ένα βιβλίο, απαντήστε επαινώντας το και κάνοντας την ενέργεια που σας ζήτησε.Επικοινωνεί μαζί σας και εσείς το καταλαβαίνετε. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι οι ήχοι και οι κινήσεις είναι ένας καλός τρόπος για να δείξεις τι σκέφτεσαι ή αισθάνεσαι. 
Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας, μιλήστε του και εξηγήστε του τι είναι αυτό που κάνετε μαζί. Για παράδειγμα, ρίξτε το παπάκι στο νερό και πείτε του «Κοίτα, επιπλέει!»Όταν μιλάτε στο παιδί σας με αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, το βοηθάτε να μαθαίνει λέξεις και έννοιες όπως ότι κάτι μπορεί να βυθιστεί ή να επιπλεύσει.
Μετατρέψτε την ώρα του μπάνιου σε μια διασκεδαστική εμπειρία για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει νέες δεξιότητες. Δείξτε του πώς να κολλάει τα σφουγγάρια με τα γράμματα στο τοίχωμα της μπανιέρας, πώς να κάνει το παπάκι να βγάλει τον χαρακτηριστικό του ήχο και πώς να δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα για να δει την κοιλίτσα του κάτω από το νερό.Θα μάθει να κάνει διάφορα πράγματα αντιγράφοντας τις κινήσεις σας, θα αρχίσει να κατανοεί την έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος με τα πλατσουρίσματα στο νερό και θα ανακαλύψει ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι εκεί ακόμη και αν δεν τα βλέπουμε όταν ξαναβγεί η κοιλίτσα του στην επιφάνεια—ενώ παράλληλα δένεται μαζί σας ολοένα και περισσότερο. 
Τραγουδήστε στο μωρό σας ή βάλτε να παίξει ένα τραγούδι και τραγουδήστε παράλληλα!Η μουσική διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου του μωρού σας που σχετίζονται με τη μνήμη.

Κατανόηση της σωματικής ανάπτυξης

Τι μπορείτε να κάνετεΤι μαθαίνει το παιδί σας

Μετατρέψτε την ώρα του μπάνιου σε μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία, προσφέροντας στο μωρό σας διάφορα παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να εξερευνήσει και να ανακαλύψει με τα χέρια του. 

Πώς να διασκεδάζει και να εξερευνεί με νέους τρόπους από καθιστή θέση. Μεταφέροντας αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο και χρησιμοποιώντας τα χέρια του για κάνει μια ενέργεια, όπως όταν προσπαθεί να κολλήσει τα αυτοκόλλητα στη μπανιέρα, το μωρό σας αποκτά αυτοπεποίθηση. 
Δείξτε και μιλήστε στο μωρό σας για τα διάφορα σημεία του σώματός του, καθώς τα χρησιμοποιεί. Επαινέστε το όταν χρησιμοποιεί το χέρι του για να σκάσει μια φυσαλίδα και πείτε του ποιο ακριβώς μέρος του σώματός του χρησιμοποιεί.Θα αρχίσει να αναγνωρίζει τα μέρη του σώματός του και πώς αυτά το βοηθούν να πετύχει τους στόχους του.

Η επιστήμη του μωρού!

Οι οικείες και ευχάριστες μυρωδιές μπορούν να κάνουν το μωρό σας να αισθανθεί χαρούμενο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που κάνουν μπάνιο με αρωματικό αφρόλουτρο (σε σύγκριση με όσα δεν χρησιμοποιούν τέτοιο προϊόν):

  • Εμφανίζουν 30% μεγαλύτερη διάθεση ενασχόλησης με τον γονιό τους μετά το μπάνιο

  • Περνούν σχεδόν 25% λιγότερο χρόνο κλαίγοντας πριν πέσουν για ύπνο

 

 

Θυμηθείτε, μεγάλο ρόλο στη διασκεδαστική εμπειρία της ώρας του μπάνιου παίζει η ασφάλεια του μωρού σας. Μην αφήνετε ΠΟΤΕ το μωρό μόνο του στη μπανιέρα. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Μαζέψτε λοιπόν όλα τα πράγματα που θα χρειαστείτε για το μπάνιο του και αφήστε τον τηλεφωνητή να απαντήσεις στις κλήσεις σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο θερμοσίφωνας ή το μπόιλερ του σπιτιού σας έχει ρυθμιστεί σε θερμοκρασία μικρότερη από 49 βαθμούς Κελσίου για την αποφυγή ατυχημάτων.

Το μπάνιο του μωρού σας

Σημαντικά βήματα για να κάνετε μπάνιο το μωρό σας.

Επιστροφή στην κορυφή