Skip to main content

6 Tips για σωστό πλύσιμο χεριών & ενυδάτωση!

lavar tus manos

Βρείτε 6 tips για σωστό πλύσιμο των χεριών και πώς να διατηρούνται πάντα ενυδατωμένα. Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδατου JOHNSON´S!

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι μια βασική πρακτική υγιεινής που μπορεί να σας προστατέψει από τη γρίπη, τις κοινές ιώσεις και πολλές άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Τα μικρόβια και οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο ή από οποιαδήποτε επιφάνεια αν κάποιος αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του χωρίς να πλύνει τα χέρια του. Μπορείτε επίσης να μεταδώσετε έναν ιό σε κάποιον άλλον αν ετοιμάσετε ένα φαγητό ή ρόφημα με άπλυτα χέρια.

Άλλοι λόγοι που ευνοούν την εξάπλωση των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών και έπειτα η τοποθέτηση του χεριού στο πρόσωπό σας, το φτέρνισμα ή ο βήχας στα χέρια σας και έπειτα το άγγιγμα άλλων αντικειμένων ή ανθρώπων. Για να αποφύγετε αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα, καλό είναι να ακολουθείτε μια σωστή ρουτίνα υγιεινής των χεριών κατά την οποία πραγματοποιείτε σωστό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό. Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για το πώς να πλένετε τα χέρια σας τακτικά χωρίς να ανησυχείτε για την ξηρότητα του δέρματος!

Πώς να πλένετε τα χέρια σας σε 6 απλά βήματα

Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να εξαπλωθούν όταν βλέννα ή σταγονίδια που περιέχουν το μικρόβιο εισέρχονται στον οργανισμό σας μέσω του στόματος, των ματιών ή της μύτης. Το μη επαρκές πλύσιμο των χεριών είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες εξάπλωσης των ιών. Οπότε, πώς πρέπει να πλένετε τα χέρια σας για να αποφύγετε να αρρωστήσετε ή να εξαπλώσετε μια λοίμωξη σε άλλους; Ακολουθεί μια διαδικασία 6 βημάτων για το σωστό πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC):

Βήμα 1: Πλύσιμο

Ξεκινήστε βρέχοντας τα χέρια σας με ζεστό ή κρύο τρεχούμενο νερό. Η θερμοκρασία του νερού δεν φαίνεται να επηρεάζει την απομάκρυνση των μικροβίων.

Βήμα 2: Σαπουνάδα

Απλώστε αρκετό σαπούνι ή αφρό για να καλύψετε τα υγρά χέρια σας. Η δημιουργία αφρού και το τρίψιμο βοηθούν στην απομάκρυνση των μικροβίων και της βρομιάς απότην επιδερμίδα.

Βήμα 3: Τρίψιμο

Τρίψτε καλά τα χέρια σας και μην ξεχάσετε να τρίψετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – όση ώρα χρειάζεται για να τραγουδήσετε ή να μουρμουρίσετε το «Happy Birthday» δύο φορές!

Βήμα 4: Ξέπλυμα

Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας με τρεχούμενο νερό.

Βήμα 5: Στέγνωμα

Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα ή χειροπετσέτες μιας χρήσης. Τα υγρά χέρια είναι πιο ευαίσθητα σε μικρόβια και βακτήρια, οπότε φροντίστε να τα στεγνώσετε.

Βήμα 6: Ενυδάτωση

Το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα και να οδηγήσει σε ερεθισμούς. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα / γαλάκτωμα για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας απαλή και ελαστική.

Πότε πρέπει να πλένω τα χέρια μου;

Για να αποφύγετε τους εποχικούς ιούς και τις αναπνευστικές λοιμώξεις, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας τακτικά. Τα παρακάτω αποτελούν περιπτώσεις που απαιτούν πλύσιμο των χεριών.

 • Όταν φτερνίζεστε ή βήχετε
 • Πριν και μετά το φαγητό ή την προετοιμασία του φαγητού
 • Πριν και μετά τη φροντίδα ενός άρρωστου ανθρώπου
 • Αφού βρεθείτε σε δημόσιους χώρους, όπως τα εμπορικά καταστήματα και μετά τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς
 • Μετά το άγγιγμα οποιασδήποτε επιφάνειας έξω από το σπίτι
 • Αφού πετάξετε τα σκουπίδια
 • Μετά το άγγιγμα ενός κατοικίδιου ή ζώου
 • Μετά τη χρήση του μπάνιου

Συμβουλές για να διατηρείτε τα χέρια σας ενυδατωμένα και χωρίς μικρόβια

Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικών μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στα χέρια. Ωστόσο, υπάρχουν προϊόντα που είναι προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να βοηθούν στη φροντίδα των χεριών ενώ τα διατηρούν καθαρά.

Συμβουλές για να αποφύγετε την ξηρότητα στην επιδερμίδα

 • Χρησιμοποιήτε χλιαρό νερό και αποφύγετε το καυτό νερό, το οποίο είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ξηρότητα στα χέρια και να απομακρύνει τα φυσικά έλαια.
 • Χρησιμοποιείτε τοπικά ενυδατικά για να αποκαταστήσετε το προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας και να δημιουργήσετε ένα προστατευτικό στρώμα.
 • Για να αποφύγετε τις μικροεκδορές στο δέρμα σας, μην τρίβετε τα χέρια σας ενώ είναι ξηρά. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε χάρτινες χειροπετσέτες μίας χρήσης και να στεγνώσετε προσεκτικά τα χέρια σας.

Είναι καλύτερο να πλύνετε τα χέρια σας ή να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό;

Και οι δύο μέθοδοι, με σαπούνι και νερό, και η χρήση αντισηπτικών, είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση των περισσότερων μικροβίων. Ενώ το αντισηπτικό χεριών είναι συχνά πιο βολικό, δεν σκοτώνει όλα τα είδη ιών και βακτηρίων. Και αν τα χέρια σας φαίνονται βρόμικα, το αντισηπτικό μπορεί να μην είναι χρήσιμο. Eπίσης, δεν αφαιρεί τα βλαβερά χημικά από τα χέρια σας. Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα αποτελεσματικό αντισηπτικό χεριών πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη.

Επιστροφή στην κορυφή