Skip to main content

Τοπικό πλύσιμο του μωρού με σφουγγάρι

Giving Your Baby a Sponge Bath

Η καθαρή επιδερμίδα του νεογέννητου μωρού σας είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία του, και η ώρα του μπάνιου με σφουγγάρι είναι επίσης μια ιδανική ευκαιρία για να απασχολήσετε τις αισθήσεις του μωρού σας, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξή του

Οι περισσότεροι παιδίατροι και οι μαίες συνιστούν να κάνετε μπάνιο το νεογέννητό σας 2 με 3 φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας τη συχνότητα όσο αυτό μεγαλώνει. Ξεκινήστε τα μπάνια χρησιμοποιώντας σφουγγάρι μέχρι να ξεραθεί και να πέσει ο ομφάλιος λώρος, και να επουλωθεί η πληγή.

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου με σφουγγάρι, το απαλό άγγιγμά σας, καθώς στηρίζετε και πλένετε το μωρό σας, μπορεί να βελτιώσει τη σωματική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη, ενώ η μυρωδιά των απαλών αφρόλουτρων του JOHNSON’S® (όπως το JOHNSON’S® Baby HEAD-TO-TOE® Wash) μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, την ηρεμία και την εγρήγορσή του.

Βεβαιωθείτε πως έχετε όλα όσα χρειάζεστε πριν κάνετε μπάνιο το μωρό σας με σφουγγάρι.
baby sponge bath 1

Λεκάνη ή μπανιέρα μωρού, γεμάτη με νερό σε καλή θερμοκρασία

baby sponge bath 2

Μια μεγάλη, μαλακή, πετσέτα με κουκούλα

baby sponge bath 3

Ένα απαλό πανάκι καθαρισμού

baby sponge bath 4

Βαμβακερά επιθέματα

baby sponge bath 5

Ένα απαλό καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για μωρά, όπως το JOHNSON’S® Baby HEAD-TO-TOE® Baby Wash


Μετά το μπάνιο…
baby sponge bath 1

Ενυδατική λοσιόν, όπως η JOHNSON'S® baby lotion ή baby oil όπως το JOHNSON'S® baby oil

baby sponge bath 2

Καθαρά ρούχα

baby sponge bath 3

Πάνα

baby sponge bath 4

Κουβέρτα

baby sponge bath 5

Μαλακή βούρτσα ή χτένα

baby sponge bath 6

Κρέμα συγκάματος για την περιοχή της πάνας, όπως η DESITIN® Maximum Strength Original Paste ή η DESITIN® Rapid Relief Cream


Πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας με σφουγγάρι

Getting Ready

Sponge Bath: Step 1Αφιερώστε μερικά λεπτά μιλώντας στο μωρό σας για την ημέρα του όσο προετοιμάζεστε για τη μετάβαση στην ώρα του μπάνιου. Ξεντύστε το, αφήνοντας την πάνα, και τυλίξτε το σε μια πετσέτα.

Wash Her Eyes


Sponge Bath: Step 2Κρατώντας το κεφάλι του μωρού σας, καθαρίστε απαλά γύρω από κάθε μάτι με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε ζεστό νερό. Τα κομμάτια από βαμβάκι είναι χρήσιμα γιατί δεν αφήνουν χνούδι.
Χρησιμοποιήστε ένα καινούριο κομμάτι βαμβάκι για κάθε μάτι και καθαρίζετε πάντα από την εσωτερική γωνία του ματιού προς τα έξω. Εάν δεν υπάρχει κρούστα (ξεραμένη βλέννα), δεν υπάρχει λόγος να πλύνετε την περιοχή των ματιών. Μην πλύνετε το ίδιο το μάτι.

Wash Her Face


Sponge Bath: Step 3Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανάκι καθαρισμού, πλύντε μόνο με καθαρό νερό την περιοχή γύρω από το στόμα, τη μύτη και ολόκληρο το πρόσωπο του μωρού σας, από τη μέση και προς τα έξω. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από τα αυτιά, κάτω από το πηγούνι και τις ζάρες στον λαιμό. Θυμηθείτε: Μην εισάγετε ποτέ αντικείμενα στο εσωτερικό της μύτης ή των αυτιών. Στεγνώστε το μωρό σας απαλά, με ταμποναριστές κινήσεις.

Wash Her Hair


Sponge Bath: Step 4Κρατώντας το μωρό σας τυλιγμένο σε μια πετσέτα, τοποθετήστε τον βραχίονά σας κάτω από την πλάτη του και την παλάμη σας πίσω από το κεφάλι του. Με το ελεύθερο χέρι σας, βρέξτε τα μαλλιά του μωρού σας με το πανάκι καθαρισμού. Απλώστε μια μικρή ποσότητα ενός ήπιου αφρόλουτρου για μωρά, όπως το JOHNSON'S® Baby HEAD-TO-TOE® Baby Wash, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μην τσούζει τα μάτια, και κάντε απαλό μασάζ σε ολόκληρο το κεφάλι του μωρού. 
Ξεπλύνετε τα μαλλιά του μωρού σας με νερό μέχρι να απομακρυνθεί όλο το καθαριστικό. Ξαπλώστε το μωρό σας, στεγνώστε απαλά το κεφάλι του και, στη συνέχεια, σηκώστε την κουκούλα της πετσέτας επάνω από το κεφάλι του για να το κρατήσετε ζεστό.

Wash Her Body


Sponge Bath: Step 5Στη συνέχεια, πλύνετε το σώμα του μωρού σας χρησιμοποιώντας ένα ήπιο και αξιόπιστο καθαριστικό για μωρά, το οποίο δεν περιέχει σαπούνι. To JOHNSON'S® baby HEAD-TO-TOE® baby wash είναι αρκετά ήπιο για τα μαλλιά και την επιδερμίδα του νεογέννητου μωρού σας: Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται στα περισσότερα νοσοκομεία για το πλύσιμο των νεογέννητων σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο προϊόν για μωρά.
Κρατώντας το κεφάλι του καλυμμένο με τη γωνία της πετσέτας, ξετυλίξτε το μωρό σας και αφαιρέστε του την πάνα. Βρέξτε και απλώστε το καθαριστικό στο χέρι σας ή στο πανάκι καθαρισμού και ξεκινήστε να πλένετε το υπόλοιπο σώμα του μωρού σας. Πλύνετε από τον λαιμό έως τη μέση του, μαζί με τους βραχίονες και τα χέρια, ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε με ταμποναριστές κινήσεις. Καλύψτε το επάνω μέρος του σώματός του με μια πετσέτα για να το κρατήσετε ζεστό και προχωρήστε κάτω προς τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών του.

Θυμηθείτε πως πρέπει να ξεπλένετε και να στεγνώνετε καλά όλες τις πτυχές, επειδή η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό της επιδερμίδας. Πλύνετε την περιοχή της πάνας τελευταία χρησιμοποιώντας καθαρό ζεστό νερό: για κοριτσάκια, απλά σκουπίστε την περιοχή απαλά από εμπρός προς τα πίσω. Για αγοράκια, επίσης σκουπίστε από εμπρός προς τα πίσω. Για αγοράκια χωρίς περιτομή, πλύνετε απαλά το πέος και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, αποφεύγοντας να τραβήξετε προς τα πίσω την ακροποσθία.

Umbilical Cord Care


Sponge Bath: Step 6Πριν καθαρίσετε τον ομφάλιο λώρο του μωρού σας, μπορείτε να του φορέσετε την μπλούζα και την πάνα του για να μην κρυώσει. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να καλύπτετε τον ομφάλιο λώρο με την πάνα, επειδή η περιοχή αυτή πρέπει να διατηρείται πάντα στεγνή και καθαρή.
Καθαρίστε γύρω-γύρω και στη βάση του ομφάλιου λώρου με ένα κομμάτι βαμβάκι. Μην φοβάστε να καθαρίσετε τον ομφάλιο λώρο. Όσο γρηγορότερα ξεραθεί η βάση, τόσο συντομότερα θα αποκοπεί ο λώρος.

Moisturizing


Sponge Bath: Step 7Η ενυδάτωση του μωρού σας είναι βασικό κομμάτι της φροντίδας της επιδερμίδας του. Χρησιμοποιείτε ήπια προϊόντα, όπως η JOHNSON'S® Baby Lotion ή το JOHNSON’S® Baby Oil, για να προστατεύσετε και να διατηρήσετε υγιή την επιδερμίδα του μωρού σας.

8. Dressing


Sponge Bath: Step 8Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι απολύτως στεγνό πριν το ντύσετε. Στη συνέχεια, ντύστε το μωρό σας και τυλίξτε το σε μια κουβερτούλα για να παραμείνει ζεστό. Κρατήστε το μωρό σας αγκαλιά και απολαύστε τον χρόνο σας μαζί του.

Η επιστήμη του μωρού!

Στο κεφάλι του μωρού σας υπάρχει ένα μαλακό σημείο (που ονομάζεται «πηγή») όπου το κρανίο δεν έχει κλείσει τελείως ακόμη. Αυτό το μαλακό σημείο επέτρεψε τον σχηματισμό του κρανίου του μωρού σας κατά το πέρασμά του από το κανάλι της γέννησης. Μπορείτε να αγγίζετε απαλά και να πλένετε αυτή την περιοχή με απόλυτη ασφάλεια.

Επιστροφή στην κορυφή